Nyhet

Växter som biofabriker för vaccin och blodsubstitut

Publicerad: 23 oktober 2024

Vaccin, järntillskott och substitut för blod i transfusioner - det är bara några av de produkter som är möjliga att tillverka om växter används som biofabriker. Det berättar SLUs rykande färska docent Selvaraju Kanagarajan.

En grön revolution för hälsa, nutrition och industri, så lyder namnet på Selvaraju Kanagarajans docentföreläsning. Han är växtmolekylärbiolog vid institutionen för växtförädling på SLU.

Grundtanken i hans forskning är att införa gener som kodar för proteiner i växter. I takt med att plantorna växer ökar mängden av dessa proteiner i biomassan. Därefter kan proteinerna extraheras och användas för olika tillämpningar.

– Det här är en ny roll för växter, att producera proteiner som kan förändra industrin, säger Selvaraju Kanagarajan.

Vaccin mot fågelinfluensa

Användningsområdena är många – och minst sagt spridda. Ett exempel är vaccin mot fågelinfluensa. Den växt som används i Selvaraju Kanagarajans försök är en vild släkting till tobak, Nicotiana benthamiana. Genom att plocka ut gener från fågelinfluensavirus och sedan införa dem i Nicotiana benthamiana, blir växten en liten fabrik för att producera mer vaccin.

– Våra resultat visar att vaccin producerat i Nicotiana benthamiana har potential att öka immunförsvaret och producera antikroppar.

Att tillverka vaccinantigener är vanligtvis en dyr och långsam process. Att producera vaccin i växter är både billigare och snabbare, vilket också gör det möjligt att reagera snabbare på nya virusutbrott.

– Den producerar stora mängder biomassa och passar därför bra för att skala upp.

Blodproteiner för blodtransfusioner

Fler medicinska användningsområden har identifierats; som att producera blodproteiner för blodtransfusioner och järntillskott för människor.

All form av medicinska tillämpningar kräver omfattande säkerhetsbedömningar som ännu inte är genomförda och omges naturligtvis också av ett omfattande regelverk, men Selvaraju Kanagarajan betonar att potentialen är stor. Ett område han lyfter fram är blodtransfusioner.

– Protein som tillverkats i växterna är lättillgängligt, inte lika känsligt för värme och vi behöver inte ta hänsyn till olika blodgrupper.

Växtbaserad mat

Det område som Selvaraju Kanagarajan själv är mest intresserad av att arbeta vidare med är att framställa växthemoglobin-proteiner. I denna del av arbetet har han samarbetat med företag som producerar växtbaserade hamburgare och probiotika.

– Växter innehåller mycket hemoglobin. Det finns en stark efterfrågan på växtbaserad mat just nu, och vi följer konsumenters efterfrågan.

Selvaraju Kanagarajan är själv överraskad över hur många olika proteiner som Nicotiana benthamiana kan producera.

– Från influensavacciner till blodsubstitut utmanar detta dagens begränsningar hos traditionella metoder för proteinproduktion, och erbjuder ett spännande, mer miljövänligt alternativ som jag inte hade förväntat mig kunde vara så effektivt.