Nyhet

Framtidens skog i fokus – 14 doktorander länkar forskning och praktik

Publicerad: 26 november 2024
Hand som håller i en behållare med planterad mossa.

Fjorton doktorandprojekt ska tillsättas i samarbete mellan SLU och skogens aktörer. Projekten ingår i ett nytt forskningsprogram för hållbar skogsskötsel, och i måndags presenterade SLU-forskare sina idéer för potentiella samarbetspartners i konkurrens om åtta av platserna.

SLU:s fakultet för skogsvetenskap har startat ett nytt forskningsprogram, Wallenberg Initiatives in Forest Research (WIFORCE), som finansieras av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse och löper fram till 2030. Programmet har som mål att utveckla både skogsbruk och bevarande av skog för att möta framtidens utmaningar.

Inom programmet inrättas en forskarskola där över 50 doktorander kommer att utbildas. Av dessa ska fjorton doktorander arbeta i nära samarbete med företag, myndigheter eller organisationer inom skogssektorn.

– Dessa doktorander får en fast anställning hos samarbetsparten för att bidra till att kompetensen inom området utvecklas utanför SLU, säger Hjalmar Laudon, programchef.

Unik process för att möta framtidens utmaningar

Urvalsprocessen för projekten är unik. Skogssektorns aktörer bjöds först in för att identifiera viktiga forskningsbehov och utmaningar kopplade till ett hållbart skogsbruk och i måndags samlades 27 forskare från SLU för att presentera forskningsidéer för potentiella samarbetspartners.

En av forskarna på plats var Anneli Ågren. Hon vill minimera skadorna i skogsbruket genom att utveckla dynamiska kartor som hjälper fordon att välja skonsammare rutter. Kartorna baseras på laserdata och AI-modeller och kan anpassas efter väderförhållanden.

– Jag arbetar med att ta fram markfuktighetskartor som förändras med väderprognoser, så att vi kan förutse var marken kommer att vara torr eller blöt. Det gör det möjligt att planera skonsammare körning och minska skadorna på marken, säger Anneli Ågren.

En av de potentiella samarbetspartnerna som deltog var Marlene Olsson, naturvårdare på Umeå kommun, som såg stora möjligheter att samarbeta med SLU:s forskare:

– Vi har ett restaureringsprojekt för vitryggig hackspett i kommunen och det här är en fantastisk möjlighet att öka kunskapen om vitryggig hackspett och dess ekologi som vi bara måste hoppa på!

I nästa steg ska idéerna matchas med samarbetspartners för att forma de slutgiltiga doktorandprojekten.

Fakta:

Industri-/samverkansdoktorander inom WIFORCE

Relaterade sidor:


Kontaktinformation

Hjalmar Laudon, Prefekt, Professor
Institutionen för skogens ekologi och skötsel, Institutionen för skogens ekologi och skötsel, gemensamt
hjalmar.laudon@slu.se, +46705606625