Kontaktinformation
Institutionen för akvatiska resurser, Enheten för vandringsfisk
Hallå där Oscar Juvall - masterstudent på Sötvattenslaboratoriet på institutionen för akvatiska resurser och som just nu undersöker vitaminbrist hos lax.
Kan du berätta mer om vitaminbrist hos lax och dina undersökningar?
Absolut, men innan vi går in på detaljerna kan det vara bra att nämna lite kort bakgrund till mitt val av ämne. Idag vet vi att Östersjölax lider av tiaminbrist (vitamin B1). Vitaminbristen orsakar mycket hög dödlighet hos laxens avkomma.
Vilken roll spelar just vitamin B1 hos lax?
Vitaminet är jätteviktigt för laxens utveckling av nervsystemet och för olika organ. Laxen kan dock inte själv producera tiamin utan måste få i sig det genom födan. Exempelvis brukar kläckerier, som släpper ut kompensationslax runt om i Skandinavien, bada laxens rom och yngel i en vitaminlösning för att motverka vitaminbristen och den höga dödligheten.
Vitaminbrist hos lax är ett ganska komplext ämne som flera olika forskargrupper tagit sig an med olika resultat – hur tänker du kring det?
Ja, ämnet är otroligt komplext och det finns olika forskargrupper med skilda teorier om orsakerna bakom bristen. Idag finns en stor oro kring laxens hälsa eftersom laxen är en sådan värdefull fisk för många ekosystem, men också ekonomiskt och traditionsenligt.
Vad fokuserar du på i dina undersökningar?
Jag undersöker vad som är orsaken och grunden till vitaminbrist hos diverse arter i Östersjön och då bland annat lax. Orsaken bakom vitaminbristen beror med stor sannolikhet på flera olika faktorer, där laxens diet förmodligen spelar en stor roll.
Du har nyligen startat upp ett experiment med 40 olika akvarier på Sötvattenslaboratoriet på Drottningholm, berätta mer om det?
Just nu har vi alltså 40 stycken akvarium som är uppdelade i fem klimatkammare, med 8 stycken akvarium i varje rum. Kammarna innehåller Östersjöalgen Ceramium teunicorne som är en vanligt förekommande alg i Östersjön, och vattnet i dessa kammare ska efterlikna Östersjöns vatten i salthalt och näring. Tanken är att vi ska simulera en global uppvärmning, genom att förändra salthalt, ljusexponering och temperatur, för att sedan se om detta påverkar algernas förmåga att producera tiamin. Dessa alger är nämligen primärproducenter av tiamin i näringsväven och är därför mycket viktiga i ekosystemens näringsbalans. En viktig del är då att undersöka tiaminproduktionen hos alger för att förstå hur de påverkar organismer högre upp i näringsväven. Minskar eller fallerar produktionen av tiamin skulle det alltså kunna vara en orsak till den tiaminbrist vi ser hos lax och möjligen även många andra akvatiska arter.
Du har också planer på att studera laxyngel på SLU:s Fiskeriförsöksstation i Älvkarleby, vad exakt är det du ska titta närmare på?
Planen är att jag ska kläcka mina egna laxyngel ifrån vild Dalälvslax i Älvkarleby. Sedan ska jag studera hur tiaminhalten i romen speglar utvecklingen och överlevnadsgraden hos ynglen. Detta gör jag för att få en bild av hur hög procentuell mortalitet som förekommer i nulägets rekrytering av Dalälvslax. Jag kommer även att undersöka tiaminhalten i vild såväl som odlad lax för att se hur tiaminhalterna skiljer sig.
Vad är mest utmanande i ditt arbete?
Det är oklarheterna i vad som egentligen är orsaken till vitaminbristen. Det vi vet är att det finns många olika faktorer som påverkar vår kära lax. Utmaningen ligger i att förstå dessa olika perspektiv och deras inverkan på laxens överlevnad.
Avslutningsvis, vad är roligast i ditt arbete?
Det är att få vara en del av hela forskargruppen. Jag har blivit så otroligt fint och varmt välkomnad i gruppen, så det har absolut varit det roligaste för mig. Annars har det varit kul att få åka ut och hämta in algprover men också att få följa med min kollega Manne ut och hämta hans blåmusselprover från en musselodling.