Nyhet

Hanna Eriksson tilldelas medel för att undersöka hållbar KoKalv-hållning

Publicerad: 08 november 2024
Ko med kalv. Foto: Jenny Svannås-Gillner

Hanna Eriksson har tilldelats forskningsmedel för ett projekt som syftar till att förbättra djurvälfärden inom svensk mjölkproduktion. Projektet fokuserar på hållningen av ko och kalv tillsammans — en metod som har ökat i Europa de senaste åren. Hanna ska undersöka effekterna av att hålla ko och kalv tillsammans på både djurhälsa och mjölkproduktion.

Mjölkindustrin har historiskt fokuserat på att maximera mjölkproduktionen per ko, vilket oftast innebär att kalven separeras från kon inom det första dygnet. På senare tid har dock intresset för en mer naturlig hållningsmetod ökat, då många ser sammanhållning av ko och kalv som fördelaktigt för djurens välfärd. Att hålla ko och kalv tillsammans innebär dock också utmaningar för lantbrukarna, då både mjölkmängd och mjölkens kvalitet påverkas av diande kalvar, och separationen mellan ko och kalv kan vara stressande för båda djuren.

Projektet kommer att undersöka tre huvudsakliga områden för att förstå hur KoKalv-hållning påverkar djurens hälsa och välfärd. I den första delen av projektet analyseras kornas hälsa runt kalvningen, en tid då de är särskilt utsatta för sjukdomar som juver- och livmoderinflammation. Tidigare forskning antyder att KoKalv-hållning kan minska risken för vissa sjukdomar, men mer kunskap behövs om hur det påverkar kornas hälsa i stort.

Den andra delen fokuserar på mjölknedsläpp och mjölkkvalitet, där diande kalvar kan påverka fetthalten i mjölken som lämnas vid maskinmjölkning. Forskaren kommer att undersöka hur en förlängd mekanisk stimulering av spenarna kan förbättra oxytocinfrisättningen och därmed mjölknedsläppet, för att mildra de potentiellt negativa effekter på mjölkproduktionen.

Slutligen kommer projektet också att undersöka indikatorer på positiv välfärd under den tid ko och kalv hålls tillsammans. Nya etologiska metoder kommer att användas för att bedöma om både kor och kalvar upplever välfärdsfördelar av att hållas tillsammans, samt för att väga dessa fördelar mot den stress som separationen kan orsaka.

- Jag är så glad att Formas valde att finansiera min ansökan, säger Hanna Eriksson. "Anslaget kommer ge mig mycket goda förutsättningar att vidareutvecklas som forskare och bygga upp samarbeten med andra europeiska forskargrupper som arbetar med KoKalv-hållning. Samarbeten som kommer vara mycket viktiga för att bättre stötta lantbrukare som är intresserade av det här hållningssystemet."