Nyhet

Hur mår Sveriges fladdermöss? SLU:s expert om hot, möjligheter och vindkraftens påverkan

Publicerad: 07 november 2024
Större brunfladdermus

Fredagen den 8 november inleds en internationell vetenskaplig konferens i Helsingborg där fladdermusexperter från hela världen samlas för att bland annat diskutera vindkraftens påverkan på fladdermöss och möjliga skyddsåtgärder. Johnny de Jong, fladdermusexpert vid Centrum för biologisk mångfald på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), deltar på konferensen och berättar om hur Sveriges fladdermöss mår och vilka lösningar som kan sättas in vid vindkraftverk för att skydda fladdermössen.

Hur mår fladdermössen i Sverige idag?
Fladdermössen i Sverige lever under olika förutsättningar beroende på art och miljö. Sverige har hela 19 arter och några av dem klarar sig faktiskt riktigt bra och har till och med ökat i antal på senare år. Samtidigt är nästan hälften av arterna rödlistade, vilket innebär att de är hotade i olika grad. Vissa av dessa rödlistade fladdermusarter är extremt sällsynta och påverkas negativt av bland annat förändringar i deras livsmiljö, som exempelvis skogsbruk. Fladdermössens situation i Sverige är alltså en blandad bild där både framgång och oro finns representerade.

Hur påverkas fladdermöss av vindkraftverk?
Vindkraftverkens stora rotorblad kan tyvärr vara en stor risk för fladdermöss som rör sig i deras närhet. Fladdermöss med vanor att flyga högt – till exempel arter som den större brunfladdermusen, som dessutom är långmigrerande – är särskilt utsatta. När fladdermössen kommer nära rotorbladen riskerar de att dödas, vilket är en allvarlig påfrestning för de arter som redan är sällsynta eller hotade. Vindkraft är en viktig energikälla, men just fladdermöss påverkas tyvärr mer än många andra djur.

Hur stort är problemet?
Problemet varierar mycket beroende på platsen och de lokala förutsättningarna. Vid vissa vindkraftverk kan ett betydande antal fladdermöss dödas varje år, medan det vid andra platser knappt förekommer alls. I genomsnitt beräknas dock upp till 15 fladdermöss per vindkraftverk som dödas årligen. Totalt sett verkar det som att fler fladdermöss än fåglar drabbas av vindkraftverkens rotorblad. Siffrorna visar att det är ett viktigt problem att hålla ögonen på, särskilt för de fladdermöss som har särskilda utmaningar i sina levnadsmiljöer.

Nya etableringar av vindkraftsparker diskuteras, kommer de att påverka fladdermössen?
Ja, det är möjligt. Med fler vindkraftparker som planeras, framför allt till havs, kan fladdermöss påverkas i större omfattning än vad man tidigare trodde. Länge tänkte man att havet var en trygg plats utan fladdermöss, men det har visat sig att fladdermössen faktiskt migrerar över havet i stor omfattning. Så medan havsbaserad vindkraft verkar som en attraktiv energikälla, är det viktigt att ta hänsyn till de nya risker som kan uppstå för fladdermössen under deras långa vandringar till havs.

Finns det några åtgärder som kan skydda fladdermössen från vindkraftverk?
Ja, det finns åtgärder som kan hjälpa till att skydda fladdermössen. Eftersom de flesta fladdermöss dödas under hösten vid tillfällen med svag vind och varmare temperaturer, kan man minska dödligheten genom att tillfälligt stänga av vindkraftverken under dessa perioder. Denna åtgärd har visat sig vara effektiv, men exakt var och när detta ska tillämpas är fortfarande en omdiskuterad fråga. Det är sannolikt att olika områden behöver olika gränsvärden beroende på lokala fladdermusbestånd och klimatförhållanden.


Kontaktinformation