Nyhet

Kostnadseffektivt bevarande av biologisk mångfald med ekologiskt jordbruk

Publicerad: 05 november 2024
Insekt på tistelblomma i spannmålsfält.

För att på bästa sätt utnyttja den begränsade finansieringen som finns för bevarande av biologisk mångfald bör resurserna användas kostnadseffektivt. Stöd till ekologiskt jordbruk är en vanlig tillämpad strategi som ökar jordbruksmarkens biologiska mångfald, men dess kostnadseffektivitet för bevarande av biologisk mångfald har hittills varit i princip outforskad. Med hjälp av en ekologisk-ekonomisk modell kalibrerad med data från södra Sverige har en grupp forskare från SLU och Lunds universitet i en ny studie utvärderat kostnadseffektiviteten vad det gäller ekologiskt jordbruk som en strategi för att öka den biologiska mångfalden i landskap med olika produktivitet (låg- eller högavkastande).

Ekologisk-ekonomisk modell ger svar

Den biologiska mångfald man fokuserade på var blommande växter, som också har en viktig roll för att stödja pollinatörer och naturliga fiender till växtskadegörare. Resultaten visade att ekologiskt jordbruk i allmänhet är mer kostnadseffektivt för att öka den biologiska mångfalden i högproduktiva jämfört med lågproduktiva jordbrukslandskap. Forskarna fann också att beroende på landskapets utformning kan en omställning av 10-20 procent av åkermarken till ekologisk odling avsevärt öka artrikedomen till en relativt låg kostnad (<6 procent minskning av jordbrukarnas vinst). Med ytterligare ökningar av omställningstakten steg dock kostnaderna exponentiellt samtidigt som fördelarna för den biologiska mångfalden avstannade. På större rumsliga skalor (1000 till 2000 ha) nådde den biologiska mångfalden sin topp när marken var ungefär jämnt fördelad mellan ekologiskt och konventionellt odlade gårdar.

Mer kostnadseffektivt med eko i högproduktiva landskap

Forskarna menar att studien understryker vikten av att skräddarsy politiska åtgärder för att stimulera ekologiskt jordbruk där de har störst inverkan på den biologiska mångfalden. Mer specifikt tyder studien på att styrmedel som syftar till att stimulera ekologiskt jordbruk i högproduktiva regioner är mer kostnadseffektivt för bevarande av biologisk mångfald än nuvarande styrmedel som gynnar omställning i lågproduktiva regioner.

Ola Lundin


Kontaktinformation