Den 10-12 oktober arrangerades vetenskapsfestivalen SciFest. Uppsala universitet och SLU bjöd in skolor och allmänhet till tre händelserika dagar på Fyrishov. “Det var en stor skillnad i kunskapsnivå mellan barnen och jag insåg att det är det är viktigt att nå just den gruppen som inte har fått naturintresset hemifrån eller från skolan”, sa SLU-forskaren Maria Viketoft.
Programmera legorobotar, borsta tänderna på en hund, testa din rädsla i en läskig VR-värld och träffa levande bin var några av aktiviteterna som besökarna kunde testa under årets SciFest. Det var ett myller av unga besökare, studentfunktionärer samt utställare från Uppsala universitet, SLU samt SciFest:s finansiärer och samarbetspartner. Fyrishov vibrerade av energi.
Så här höll det på i tre dagar – först kom skolklasserna på torsdag och fredag, sen var alla nyfikna välkomna på lördagen. Nytt för i år var att företag finansierat bussar från norduppland så att fler skolor hade möjlighet att åka till SciFest. Därför fanns, förutom många skolor från Uppsala, även klasser från Tierp och Stockholm på plats.
Viktigt att nå barn som inte fått med sig naturintresset hemifrån
Forskaren Maria Viketoft var på plats alla tre dagarna för att ta emot besökare och prata om forskning.
– Jag tycker att det är bra att träffa barn och allmänhet för att väcka nyfikenhet och intresse för våra fantastiska organismer som är viktiga för oss utan att vi tänker på det. För att uppskatta naturen behöver man veta vad som finns och hur det fungerar. Det var stor skillnad i kunskapsnivå mellan barnen och jag insåg att det är viktigt att nå just den gruppen som inte har fått naturintresset hemifrån eller från skolan.
Vad krävs för att odla chips?
Maria var en av de som ansvarade för Chipsspelet. Där får spelarna räkna ut vad de ska odla för att framställa chips och sen försöka framställa så många chips som möjligt. Under resans gång träffar spelarna på pollinerande insekter, daggmaskar, växtsjukdomar, ogräs, och olika slags väder för att lära sig vad de har för inverkan på skörden. Priset i spelet är förstås chips!
– Chipsspelet var populärt och vi packade 150 påsar varje dag med 50 g i varje. Halvvägs in på lördagen tog chipsen slut och vi delade ut chokladbitar istället. Det var ju inte lika pedagogiskt, men barnen var glada ändå, berättar Maria.
Maria visade upp daggmaskar som är viktiga för jordkvaliteten. Och att jorden är bra är förstås viktigt för att potatisen ska växa bra.
–När jag frågade barnen om de visste vad daggmaskar är bra för fick jag flera gånger svaret ”att fiska med”. Daggmaskar verkar dessutom väcka en skräckblandad förtjusning – några av de små barnen ville gärna känna på maskarna men tyckte samtidigt att det var lite läskigt, berättar Maria.