Kontaktinformation
Charlotte Berkström, forskare
Institutionen för akvatiska resurser, Kustlaboratoriet, SLU
charlotte.berkstrom@slu.se, 010-478 41 65
Hur kommer klimatförändringarna att påverka människors tillgång till näringsrik mat från havet, särskilt de som bor i kustnära områden och i små ö-nationer? Det ska en forskargrupp från Sveriges lantbruksuniversitet ta reda på i det nya forskningsprojektet ”Vitamin Sea”.
Fisk och skaldjur innehåller vitaminer, mineraler och spårämnen som är livsviktiga för oss. Men klimatförändringarna kan påverka vilka arter som finns tillgängliga, något som kan få allvarliga konsekvenser för människor som är beroende av dessa marina resurser. Människor i kustnära områden, och i små ö-nationer i framförallt låg- och medelinkomstländer, är särskilt känsliga för förändringar i tillgång på näringsämnen från havet eftersom alternativa källor inte alltid existerar.
I forskningsprojektet ”Vitamin Sea” kommer forskarna att analysera data från fiskevatten i områden som Tanzania, Salomonöarna och Östtimor. Genom att sedan ta fram modeller över hur olika klimatscenarier påverkar marina födovävar, och därmed tillgången till näringsämnen, hoppas forskarna kunna förutspå förändringar och identifiera särskilt sårbara regioner samt bidra med strategier för att stärka lokalsamhällen inför framtida utmaningar.
– Våra studieområden finns i regioner där den största andelen av proteinintaget kommer från just fisk och skaldjur. Därför är det extra viktigt att både förstå och kartlägga hur tillgången på marina resurser, och dess näringsinnehåll, förändras med den globala uppvärmningen för att sedan förvalta dessa på bästa sätt, inte bara idag, men även för kommande generationer, säger Charlotte Berkström som är forskare på institutionen för akvatiska resurser på Sveriges lantbruksuniversitet och som leder projektet.
Forskarna kommer att identifiera förändringar i tillgång på näringsämnen genom att använda redan insamlad data över fisk, miljövariabler och marina födovävar. Därefter tar de fram modeller över hur tillgången på näringsämnen påverkas av olika klimatscenarier. Det här kommer forskarna att göra med hjälp av nyutvecklade statistiska metoder. Resultaten kommer sedan att visualiseras i form av olika lager i en karta där lagren visar näringsämnen i fiskevatten och som baseras på artspecifika utbredningsmönster av fisk.
– Lagren i kartorna kommer bland annat att visa den situationen vi har idag i det specifika fiskevattnet, men också hur vi kan förvänta oss att det marina näringslandskapet kommer att ändras under de kommande 30 åren, säger Charlotte.
Projektet finansieras med forskningsmedel från Vetenskapsrådet och pågår fram till november 2026. SLU leder projektet tillsammans med samarbetspartners från WorldFish och Tanzanian Fisheries Research Institute (TAFIRI).
Charlotte Berkström, forskare
Institutionen för akvatiska resurser, Kustlaboratoriet, SLU
charlotte.berkstrom@slu.se, 010-478 41 65
Läs en rapport om akvatisk mat skriven av SLU och WorldFish: Säkra tillgången till hållbar sjömat