Nyhet

SLU leder internationellt projekt om naturbaserat tänkande

Publicerad: 18 november 2024
Svenska projektgruppen i GreenhanceNBT

En stor finansiering gör att SLU får leda ett projekt där naturbaserat tänkande kommer att prövas på olika nivåer i Malmö, Barcelona och Turin. Projektet kommer att löpa över tre år och fokuserar på biologisk mångfald och människors välbefinnande inom urbant stadsjordbruk.

SLU får 5,7 miljoner kronor från Formas i en transnationell Biodiversa+-utlysning för det treåriga projektet ”GREENHANCEnbt: Growing Resilience by Exploring Methods to Enhance Urban Agriculture for Human Well-being, Community and Biodiversity Enrichment”. NBT i projektnamnet står för naturbaserat tänkande, ett koncept som tagits fram av SLU som svar till ökade initiativ inom naturbaserade lösningar.    

Projektet kommer att ledas från SLU av Geovana Mercado, forskare, tillsammans med Thomas Randrup, professor, båda vid Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning. Forskare från Italien och Spanien ingår också i projektet som kommer att testa naturbaserade lösningar på lokal nivå i Malmö, på stadsnivå i Turin och på regional nivå i Barcelona.

– Det känns fantastiskt, främst för att vi har arbetat med NBT på en konceptuell nivå. Att få möjlighet att tillämpa och testa det i verkliga fall och utveckla det vidare är mycket spännande. Även de tre städer vi har som case (Barcelona, Turin och Malmö) är spektakulära och står redan på egna ben. De har mycket erfarenhet att dela med sig av och vi har så mycket att lära av dem, säger Geovana Mercado.

– Att få detta projektbidrag är en viktig milstolpe för oss. Detta anslag gör att vi kan visa upp och vårt arbete med NBT för en bredare publik och testa det i verkliga scenarier. Det gör det också möjligt för oss att vara en del av Biodiversa-plattformen och samarbeta med potentiella framtida partners. Jag är säker på att de kontakter vi kan knyta genom Biodiversas nätverk kommer att öppna dörrar även till framtida projekt.

Forskarna hoppas kunna ta fram riktlinjer och rekommendationer som är lätta att följa för beslutsfattare, praktiker och användare av stadsjordbruk.

– Vi hoppas också kunna utveckla NBT ytterligare och fortsätta att utforska olika sätt att organisera och leva för och med naturen i städerna, säger Geovana Mercado.

Fakta:

Projektet är en vidareutveckling av det tidigare EU Horizon 2020-projektet Conexus där forskarna studerade praktiska konsekvenser av naturbaserat tänkande i sju städer i hela världen. Denna gång vill forskarna testa och tillämpa lärdomarna från Conexus i tre olika fall med synergier och avvägningar mellan stadsjordbruk, ökad biologisk mångfald och människors välbefinnande.

NBT förespråkar att alla naturbaserade insatser ska beakta tre dimensioner: naturen själv, de organisationer som formellt eller informellt äger och beslutar om naturområden samt de samhällen som lever i, för och med naturen.

I Malmö kommer Botildenborg, en icke-vinstdrivande organisation med stadsjordbruk i ett område med socioekonomiska utmaningar, delta i projektet.


Kontaktinformation

Geovana Mercado, forskare
Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning
Telefon: +4640415141
E-post: geovana.mercado@slu.se

Thomas Randrup, professor
Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU
Telefon: 072 547 0508
E-post: thomas.randrup@slu.se