Dialog och inblick i skogsbolagens verksamhet blev ett uppskattat inslag under SLU Skogsskadecentrums forskarskolas andra årsmöte i ett soligt men svalt Hudiksvall 29-30 oktober.
Programmet för årsmötet startade på tisdagsmorgonen med ett välkomnande av Åke Olson, biträdande föreståndare för centret och Olov Norgren från Holmen skog som var årets värd.
Precis som förra året fick doktoranderna presentera sina projekt för deltagande handledare, företag, myndigheter och föreningar. Bland forskarskolans doktorandprojekt finns en stor bredd av ämnen. Ida Rönnqvist, doktorand i Umeå presenterade ett projekt om kontinuitetsskog och risk för skador orsakade av granbarkborre och viltbete. Freja De Prins, doktorand i Uppsala försöker fastställa riskfaktorer bakom utbrott av törskate (Cronartium pini) i norra Sverige. Luiz Cosimo, doktorand i Umeå vill ta reda på hur tidigt det går att detektera granbarkborre angripna träd genom att använda hyperspektrala bilder från drönare. Totalt presenterade elva doktorander sina projekt och fick svara på nyfikna frågor som mynnade ut i intressanta diskussioner.
‒ Det är roligt att träffa doktoranderna i forskarskolan och se hur de utvecklas och alla framsteg i projekten. Årsmötet är ett så bra tillfälle att lära känna studenterna och för deltagare att bygga nätverk inför framtiden, säger Åke Olson biträdande föreståndare för SLU Skogsskadecentrum och ansvarig för forskarskolan.
‒ Det var intressant att lyssna till doktorandernas beskrivning av sina projekt. Deras arbeten kommer att ge oss mycket ny och värdefull kunskap inför framtidens utmaningar. Förebyggande och hantering av skogsskador är centralt i ett hållbart skogsbruk och grundläggande för att vi fortsatt ska kunna skapa hög och värdefull skogsproduktion, särskilt i ett förändrat klimat med de risker det medför, säger Olov Norgren från Holmen.
Vad är en hälsosam skog?
En uppskattad diskussion följde efter lunchen då gruppen delades upp för att försöka definiera vad en hälsosam skog är och hur det kan mätas. Något som inte var så lätt, men många upplevde att diskussionen var bra och givande. Bland annat diskuterade deltagarna begreppet hälsa och om livskraftig skog var ett bättre begrepp. Deltagarna delade också uppfattningen att ett landskapsperspektiv är viktigt för att kunna ge utrymme åt skogar som både är produktiva och motståndskraftiga mot skador.
Inblick i verksamheten hos ett skogsbolag
På onsdagsmorgonen tog Holmen med gruppen ut till sin plantskola i Friggesund, där de delade med sig av hur de jobbar med processen från frö till planta. Sedan åkte gruppen vidare till ett skogsparti utanför Delsbo där deltagarna fick en praktisk inblick i skogsskötsel och avverkningsprocesser, med fokus på hur planterings- och skötselsmetoder påverkar träden och skogens motståndskraft mot sjukdomar och skador.
Deltagarna uppskattade möjligheten att knyta kontakter över sektorsgränser och få en bredare insyn i skogsindustrins behov och utmaningar. Mötet skapar värdefulla nätverksmöjligheter både för doktorander och för representanter från skogsindustrin.
‒ Det är värdefullt att ha en mötesplats där doktorander, forskare och industrin kan diskutera gemensamma utmaningar och forskningsbehov, säger Sara López Fernández, doktorand i Uppsala.
‒ Det är bra att få umgås tillsammans med andra doktorander men också att få kontakt med skogsindustrin. Även om det är en forskarskola inom skogsskador är det bra att få se och få förståelse för annat utanför ”boxen”, säger Louisa Eurich, doktorand i Umeå.