3D-fjärranalysteknik förbättrar skogsinventeringen
Data som samlas in med hjälp av drönare, flygplan och satelliter kan idag ge oss en kostnadseffektiv och detaljerad övervakning av våra skogar och därmed ett värdefullt verktyg inom skogshushållningen. Genom ny teknik och avancerade beräkningsmodeller bör de data som samlas in kunna ligga till grund för en hållbar skogsförvaltning som inbegriper avverkningsplanering, uppskattning av skogars förmåga att lagra kol och bevarande av biologisk mångfald. Det skriver Ritwika Mukhopadhyay i en doktorsavhandling från SLU.
– Metodiken används ännu inte i praktiken, men nu är teknologin mogen och utvärderas i samarbete med skogsindustrin, säger Ritwika Mukhopadhyay.
Tillståndet i Sveriges skogar har inventerats i mer än hundra år av SLU Riksskogstaxeringen. De senaste decennierna har fjärranalystekniken utvecklats avsevärt, och 3D-data tar nu skogsinventeringen till nästa nivå. Med tekniker som laserskanning, fotogrammetri* och radar, kan forskare skapa detaljerade modeller av skogsområden. Den här typen av data kan samlas in med drönare, flygplan och satelliter, och modellerna gör det möjligt att kartlägga både skogstillstånd och skogens tillväxt med hög precision. Enligt Ritwika Mukhopadhyays avhandling erbjuder dessa metoder kostnads- och tidseffektiva lösningar för att övervaka stora skogsområden och hantera resurser på ett mer hållbart sätt.
Avhandlingen visar också att en kombination av olika datakällor, som tät och gles laserskanning, kan utnyttjas för mer frekventa uppdateringar av skogstillståndet. Detta ger goda möjligheter att förbättra planeringen inom skogsbranschen, och att stödja klimatarbetet genom bättre insikter om skogarnas roll för koldioxidinlagring. Ritwika Mukhopadhyay redovisar också olika statistiska metoder för att utvärdera noggrannheten i prognoser baserade på 3D-fjärranalysdata.
Tekniken möjliggör inte bara effektivare övervakning av skogsresurser. Ritwika Mukhopadhyay ser även möjligheter att använda den i arbete för att bevara biologisk mångfald. Forskningen tyder alltså på att 3D-fjärranalys kommer att kunna spela en central roll i framtidens skogsbruk och bidra till hållbara lösningar för förvaltning och bevarande av skogsområden, liksom i klimatarbetet.
Viktiga insikter
- 3D-fjärranalys möjliggör detaljerad kartläggning av skogsresurser.
- Tekniken är kostnads- och tidseffektiv samt ger bra uppskattningar av skogsvolym, biomassa och tillväxt.
- Forskningen innebär goda möjligheter för tillämpningar kring effektiv planering av skördeoperationer och insatser för bevarande av biologisk mångfald.
* Fotogrammetri är en teknik som används för att göra mätningar av tre-dimensionella positioner hos objekt utifrån två eller flera fotografiska eller digitala bilder.
Ritwika Mukhopadhyay, institutionen för skoglig resurshushållning, försvarade sin doktorsavhandling, Forest attribute prediction and mapping using 3D remote sensing data, den 27 november 2024 vid SLU i Umeå.
Länk till avhandlingen (pdf)
Mer om skoglig fjärranalys vid SLU
Mer information
Ritwika Mukhopadhyay, doktorand
Institutionen för skoglig resurshushållning; Avdelningen för skoglig fjärranalys
Sveriges lantbruksuniversitet, Umeå
090-786 83 97, ritwika.mukhopadhyay@slu.se
https://www.slu.se/en/ew-cv/ritwika-mukhopadhyay/
Ritwika Mukhopadhyay besvarar gärna frågor på engelska.
Pressbilder
(Får publiceras fritt i anslutning till artiklar om denna nyhet. Klicka för högupplöst bild. Fotograf ska anges.)
Foto: Emma Sandström, SLU.
Figurerna visar punktmoln av en fjällbjörk (höjd <5 m), framtagna med flygburen laserskanning (a) och digital fotogrammetri insamlad med en drönare (b) för ett område på 10 m x 10 m längs den alpina trädgränsen i Hol, Norge. Punkterna är kategoriserade baserat på höjd över marken med en färgskala från blå (markhöjd) till röd (topphöjd). Studien visade att insamling av drönarbaserad digital fotogrammetridata ger mer kostnadseffektiva vegetationsmätningar med liknande noggrannhet jämfört med insamling av punktmoln från flygburen laserskanning i mindre områden.