Vart fjärde år publicerar det Internationella Havsforskningsrådet, ICES, en uppdaterad ekosystemöversikt för Östersjöns ekoregion. Nu har den senaste versionen publicerats och där forskare från Sveriges lantbruksuniversitet bidragit med betydande kunskap.
En stor del av ICES arbete handlar om att fastställa kvoter för fisket och den senaste ekosystemöversikten visar tydligt att en ekosystembaserad fiskeriförvaltning, där man tar hänsyn till arternas samspel med miljön och varandra, måste genomföras för att fiskbestånden ska kunna återhämta sig och för att säkerställa ett hållbart nyttjande av ekosystemens begränsade resurser.
Carolyn Faithfull, från institutionen för akvatiska resurser på SLU, har varit en av de som varit ledande i arbetet med den uppdaterade översikten.
– Ekosystemöversikten visar att fisket är den aktivitet som påverkar ekosystemet mest genom selektivt uttag av arter, medan jord- och skogsbruk tillsammans med utsläpp av avloppsvatten påverkar ekosystemet i form av näringsläckage, säger Carolyn.
Östersjön är en viktig resurs för alla de nio länder som omger den, men är globalt sett även ett av de mest påverkade marina ekosystemen på grund av sitt stora avrinningsområde och relativt begränsade vattenutbyte med Nordsjön. Även om det har genomförts framgångsrika minskningar av näringsläckaget till Östersjön är koncentrationerna av näringsämnen fortfarande höga på grund av internbelastningen det syrefria bottenområdet, som är olämpligt för andra livsformer än bakterier, fortsätter att växa. Minskningen av stora rovfiskar har även lett till obalans i näringskedjan, där mindre arter av foderfisk ökar. Dessutom minskar ishabitaten och värmeböljor blir allt vanligare.
– Trots att vi står inför många utmaningar är Östersjön fortfarande en ovärderlig naturresurs som reglerar vårt klimat, förser oss med syre, fisk, rekreationsaktiviteter och bidrar till den nationella identiteten. På SLU bidrar vi till en hållbar förvaltning av Östersjön genom att studera ekosystemet och dess samspel med samhället. Framtidens Östersjön behöver internationellt samarbete, långsiktiga lösningar och en ekosystembaserad fiskeriförvaltning, säger Carolyn.
Klicka på infografiken för att visa den i fullskärm.