Under höstterminen 2024 och vårterminen 2025 kommer mastersstudenter att samarbeta kring vindkraft med flera aktörer i Dalarna. Målet är att de framtida landskapsarkitekterna både ska kunna mer om den gröna omställningen men också ses som en del av den.
Samarbetet har kommit till efter att SLU länge har jobbat tillsammans med tankesmedjan LabLab om forskning och undervisning.
– Lärare och studenter har nytta både av framtaget material och etablerade kontakter. Samtidigt har vindbolagen fått upp intresset för landskapsfrågorna. Varför inte samarbeta? säger Anders Larsson, lektor vid Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning.
Tanken är att studenterna får identifiera tänkbara objekt att studera och bygga frågeställningar kring. De ska bland annat undersöka vad konsekvenserna av ingreppen på landskapet blir. Studenterna åker sedan på en studieresa till Dalarna för att se de utpekade områdena på riktigt.
Landskapsarkitektstudenterna åker på en studieresa varje år men har oftast fått hålla sig i Skåne av kostnadsskäl.
– Därför är vi väldigt glada över stödet från Svensk Vindenergi och Dalavind i år. För tillfället finns det mer att upptäcka i Dalarna än i Skåne gällande senaste typen av vindturbiner, storlek på vindparkerna, underlag i form av LCA och så vidare.
Inom utbildningen ingår det att studenterna ska fokusera på den gröna energiomställningen i stort, inte bara vindkraft.
– De behöver förstå den storskaliga effekt som detta kommer att få på våra landskap. Vi behöver energin, men landskapet måste också vårdas på ett hållbart sätt för framtida generationer. Landskapsarkitekter har hittills inte varit så närvarande i energiomställningen som de borde vara, vilket vi hoppas kunna råda bot på, säger Anders Larsson.
– Det här känns spännande. Jag tror vi kan ha god nytta av deras arbete, särskilt då vi har områden att detaljstudera, säger Rickard Casselbrant, projektledare på DalaVind.