Kontaktinformation
Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd, Husdjurens miljö och hälsa
Lotta Berg, Professor
SCAW Nationellt centrum för djurvälfärd
Kommunikationsavdelningen, Extern kommunikation och marknadsföring
Talgbollar, jordnötter eller havregryn? Professor Lotta Berg vid SLU reder ut hur du bäst förbereder fågelbordet för att få flyg-främmande. Hon lyfter även fram årets fågelöverraskning: Invasionen av tallbitar.
- Att mata fåglar ger en närkontakt med det vilda som många människor uppskattar. För fåglarna är det så klart välkommen föda, men vi ska inte tro att de är beroende av oss. Fåglar har överlevt kalla vintrar långt innan det fanns talgbollar, säger Lotta Berg, veterinär och professor i husdjurens miljö och hälsa, och tillika fågelskådare.
Hennes bästa tips för att fixa fågelbordet är att välja en hängande variant, så att fåglarna inte står i maten. Gör de det så ökar risken för att deras julbord blir ett superspridarevent för sjukdomar som gulknopp eller fågelkoppor.
- Sen gäller – var inte orolig för att göra fel. Skalade eller oskalade solrosfrön, jordnötter eller talgbollar. Det är inte så noga. Men välj gärna bort affärernas viltfågelblandningar, de är dåligt anpassade till våra fåglar och även om de inte alls är skadliga så blir det mest en massa spill, säger Lotta Berg.
Till sitt eget fågelbord hoppas Lotta Berg få besök av stjärtmesen.
- De dyker upp som en flock pingisbollar på skaft. Vansinnigt söta!
En annan besökare som vanligtvis håller till i norr men som just i år även kan ses i södra Sverige i år är tallbit. En liten fågel, hanen klart röd och honan orange, som gärna äter rönnbär. I år är de så många att det talas om en invasion av tallbitar i delar av Syd- och Mellansverige.
- Det är en välkommen invasion, för det här är en mycket vacker fågel. De kommer ofta från norra Sverige eller längre österifrån, och flyttar i regel bara korta sträckor på vintern. Vissa år är det annorlunda. Varför vet vi inte. Men det finns gott om rönnbär så kanske är det de som lockar, säger Lotta Berg.
För den som hålla koll på sina gäster rekommenderar hon evenemanget Vinterfåglar in på knuten som arrangeras 24-27 januari 2025. Då uppmuntras svenskarna att räkna fåglarna som dyker upp vid fågelmatningsstationerna. Observationerna ger en bild av var fåglarna finns och hur de anpassar sig efter exempelvis klimatförändringar.