Nyhet

Miljondonation till SLU för datadriven mjölk- och foderforskning

Publicerad: 19 december 2024
Kor

Med stöd från Stiftelsen Seydlitz MP Bolagen möjliggörs etableringen av det nya Seydlitzlaboratoriet för datadriven mjölk- och foderforskning vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala. Vid laboratoriet kommer forskare att använda AI och avancerad dataanalys för att utveckla nya lösningar inom mjölk- och foderforskning. Målet är att främja teknikutveckling och skapa mer hållbara och effektiva jordbruksmetoder.

Det nya laboratoriet kommer att generera mycket data producerats som kan leda till ny, värdefull kunskap.

– Seydlitzlaboratoriet skapar utrymme för forskare att analysera, systematisera och på sikt omforma hur vi arbetar med lantbruksdata, förklarar Tomas Klingström som kommer att leda centret.

Labbet kommer att ligga i Uppsala, i anslutning till SLU:s befintliga infrastruktursatsning Gigacow. Där bedrivs projekt med konkret nytta för lantbruket samtidigt som resultat från flera projekt organiseras för att besvara mer komplexa frågeställningar. Ett exempel på forskningsfrågor är att undersöka om och hur genomisk selektion (DNA-baserad förädling) kan hjälpa kor att bättre hantera värmeböljor. Genom att skapa digitala tvillingar (digitala kopior av verkliga kor) kommer det gå att följa och förutsäga mjölkproduktionen på individnivå, samt att identifiera vilka genetiska faktorer som bidrar till robusta och friska djur.

Donationen av stiftelsen möjliggör en satsning på rekrytering av unga forskare som under en period kommer att arbeta med analys av data och integration av nya datakällor, vilket kommer att ligga till grund för framtida forskning.

– Stödet från Stiftelsen Seydlitz MP Bolagen är ytterst värdefullt. Seydlitzlaboratoriet kommer att utgöra en plattform för många forskare att planera och driva projekt som gör det möjligt för oss att stärka både forskningen och stödet till bönderna, säger Rauni Niskanen, dekan vid fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap.

Werner von Seydlitz, vars entreprenörsanda lade grunden till stiftelsen, var själv mjölkbonde och mån om lantbrukarnas och kornas villkor. Han skulle vara mycket nöjd med satsningen menar stiftelsens ordförande Daniel Fellenius:

– Detta är något helt i Werners anda. Gigacow-plattformen skapar synergier mellan forskningsprojekt samtidigt som det rustar mjölkbönder för en föränderlig värld och stärker Sveriges position inom mjölkproduktionen.

Kontaktpersoner

Tomas Klingström

Koordinator för Gigacow, Institutionen för husdjurens biovetenskaper

Telefon: +46 72 503 19 24

E-post: tomas.klingstrom@slu.se

 

Karin Nalbin

Stiftelsen Seydlitz MP Bolagen

Epost: Karin.Nalbin@wernerstiftelser.se

 

Åsa Formo

Fundraising, fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap

Telefon: +46 18 67 25 70

E-post: asa.formo@slu.se

Fakta:

Gigacow är en infrastruktursatsning från Sveriges lantbruksuniversitet i syfte att öka utbytet mellan forskare och näringen. Målet är att tillsammans med jordbrukare kombinera genomisk avelsvärdering med bättre mätvärden för produktionsoptimering i en miljö där både teknik och klimat förändras allt snabbare.


Sedan starten har Gigacow bistått 19 projekt och spelat en viktig roll i att stärka forskningsansökningar.


Mer om Gigacow på satsningens hemsida.


Kontaktinformation

Åsa Formo
Fundraiser. Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap/ledningskansliet, SLU
asa.formo@slu, 018-67 25 70, 070-689 30 33 

Erika Troeng, presschef
Kommunikationsavdelningen, SLU
erika.troeng@slu.se, 018-67 26 08, 073-807 88 90