Ek och tallskogar kan komma att påverkas på olika sätt av framtida klimatförändringar, det visar Carl Vigren i sin doktorsavhandling om tillväxtmodeller för skogar i förändring. Forskningen visar att ekens tillväxt riskerar att försämras svagt i norra Europa medan tallens väntas minska avsevärt på lägre breddgrader. Södra Sverige framstår som relativt förskonat från tillväxtnedgångar av både tall och ek.
Debatten går just nu het om skogens betydelse för klimatet, ekonomin och den biologiska mångfalden. Samtidigt påverkar klimatförändringar skogen på flera olika sätt. Genom att förstå skillnaden mellan trädslag och deras framtida tillväxt vid olika klimatscenarier kan vi bättre planera och anpassa skogsskötseln inför dessa förändringar.
Carl Vigren har i sin avhandling gett en första inblick i hur tillväxten hos ek och tall kan komma att påverkas av framtida klimatförändringar. Forskningen visar att tillväxten hos tall kan minska avsevärt i delar av Europa i framtiden.
– Tillväxten för både tall och ek förväntas vara relativt stabil i södra Sverige under åren 2017 till 2100, säger Carl Vigren, doktorand vid SLU. Längre söderut i Europa ser prognosen betydligt sämre ut för tall, samtidigt som vissa områden i södra och centrala Europa till och med kan komma att bli mer gynnsamma för ek.
Forskningen befinner sig ännu i ett mycket tidigt skede och ytterligare studier behövs för att förstå hur klimatet påverkar träd och trädbestånds tillväxt och avgång (naturlig död). Resultaten belyser vikten av att ta hänsyn till både skogens sammansättning och dess geografiska och tidsmässiga variation vid jämförelser eller planering. Att blanda olika trädslag, flytta sydliga arter norrut eller låta stammarna stå glesare för att fördela markvattnet på färre träd är några förslag som lagts fram för att bibehålla eller öka tillväxten. Fortsatt forskning kan ge stöd för föreslagna skötselåtgärder samt belysa eventuella ekonomiska effekter för skogsägare.
Genom att anpassa skogsproduktionsmodellen PrognAus med en särskild klimatfunktion för trädens tillväxt har framtida förändringar hos tall och ekbestånd predikterats. I forskningen simulerades trädslagens utveckling mellan 2017 och 2100 utifrån två klimatscenarier, RCP 4.5 och RCP 8.5, som motsvarar måttliga respektive höga utsläppsnivåer av växthusgaser. Tallbestånds volymutveckling väntas minska kraftigt i delar av södra Europa enligt båda scenarierna, medan ekens tillväxt kan öka i delar av centrala och södra Europa.
De nya insikterna bidrar till en ökad förståelse för hur klimatförändringar kan påverka skogens framtida produktivitet.