Nyhet

Forskare gör svenskens favoritbröd nyttigare

Publicerad: 02 december 2024
Solja Pietiäinen

Att baka med vetekli gör brödet mer näringsrikt men det riskerar också att bli kompakt och mindre aptitligt. Men det håller på att förändras tack vare ny forskning från SLU. Som genom att förändra vetekliets fibrer ger ett fluffigt bröd och nyttigt bröd.

- De flesta svenskar föredrar vitt, fluffigt bröd framför fullkornsbröd. Det bidrar till att nästan 70 procent av befolkningen inte äter tillräckligt med fibrer. Samtidigt finns det gott om vetekli, som är rikt på fibrer, men det vill de flesta inte ha i sina bröd, säger Solja Pietiäinen, som skrivit en avhandling om vetekli på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Vetekli är en biprodukt från när vete mals till mjöl. Trots att det innehåller massor med näringsämnen så används vetekli idag mest som djurfoder. Att baka bröd med vetekli förbättrar näringsinnehållet men gör också brödet kompakt, något som många konsumenter ogillar.

- Jag vill lösa det här genom ändra fibrerna i vetelki så att de kan bakas till ett bröd som fler vill äta, säger Solja Pietiäinen.

Ett kliv för kli

I sin avhandling har hon jobbat med en fiber (arabinoxylan) i vetekli och hur dess egenskaper kan förfinas.

- Genom att minska storleken på fibern har jag kunnat baka bröd av vetekli som har både bättre textur och högre volym. Samtidigt är det ett bröd med högt fiberinnehåll. Med andra ord den typ av bröd som de flesta föredrar men mer näringsrikt, säger Solja Pietiäinen.

Vetekli betraktas ofta som en biprodukt från mjölproduktionen. Den här forskningen kan ändra på det.

- Att kunna använda mer vetekli som ingrediens förbättrar inte bara konsumenternas hälsa utan gör också spannmålsberedningen mer effektiv - vilket både är mer hållbart och skapar mer värde ur sidoströmmen. Så det här gynnar verkligen konsumenterna, industrin och planeten, säger Solja Pietiäinen.