Medborgarforskning ska öka kunskapen om älgens kost
Blåbärs- och lingonris har i tidigare forskning visat sig vara en viktig del av älgens föda, men studierna är gjorda på ett fåtal platser. Nu vill forskare på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) undersöka hur det ser ut i resten av landet, med hjälp av spillningsprover som allmänheten skickat in.
Mängden bärris har minskat kraftigt på många håll i Sverige de senaste 50 åren på grund av täta skogar som släpper ner mindre ljus till markvegetationen. Tack vare tidigare forskning vet vi att bärriset är en viktig födokälla för älgar i de områden där forskarna analyserat spillning. Samt att god tillgång på bärris kan mildra betesskador på tall eftersom flera klövvitsarter konkurrerar om bärriset.
– Våra studier om älgars sommardiet är gjorda i områden i Västerbotten och Södermanland. Nu vill vi veta om bärriset är en viktig födokälla för älg i resten av landet, säger Robert Spitzer, forskare vid SLU.
För att ta reda på det efterlyser forskarna allmänhetens hjälp med att samla och skicka in färsk älgspillning under växtperioden; från och med nu fram till första snöfallet i höst/vinter. Proverna DNA-analyseras för att kartlägga vad älgen ätit.
– Vi kommer att publicera resultaten på vår webb allt eftersom för varje älgförvaltningsområde vi får in prov från, säger Robert Spitzer.
Forskningen finansieras av Carl Tryggers Stiftelse för Vetenskaplig Forskning.
Uppdatering 21 januari 2025
(Klicka för större bild.)
Så här ser kosten ut för älgar i Västerbotten och Södermanland över året. Blåbärs- och lingonris visas som lila (bärris). Figuren visar den genomsnittliga kostsammansättningen från spillningsprover som DNA-analyserats (DNA-metabarkodning). Kostproportioner visas som DNA-sekvenser i älgspillning.