SLU-nyhet

Nytt filmprojekt ger råd om tallen

Publicerad: 14 juni 2024
Två män framför en bildskärm

”Revanschen” är arbetsnamnet på en film om tallens återkomst i södra Sverige. Filmprojektet har beviljats anslag från Södras forskningsstiftelse och kommer att produceras under 2024–2025.

Som en röd tråd i filmen följs en skogsägare som har drabbats av torkskador och insektsangrepp på sin granskog och nu funderar på nästa åtgärd, som eventuellt blir byte till tall.

Med råd från forskare och andra experter får hen hjälp i sin beslutsprocess. I filmen kommer medarbetare i FRAS-programmet att dela med sig av kunskaper om tallens produktionsförmåga, lämpliga ståndorter, plantmaterial och metoder för föryngring, påverkan på miljön och hur skadorna på tallen kan minimeras.

Filmen produceras av Heurgren Film, där Johan Heurgren och Mats Hannerz samarbetar kring manus och produktion. Filmen kommer att bli en del av utbudet på skogskunskap.se, där det redan idag finns över 100 instruktionsfilmer om skogsskötsel och hänsyn. En av dessa handlar om åtgärder vid naturlig föryngring med tall, och i den nya filmen kommer dessa att följas upp.