SLU-nyhet

Sortblandningar kan minska problem med bladlöss i framtiden

Publicerad: 03 juni 2024
Person i odling av sojabönor.

Bladlöss är ett problem inom jordbruket världen över och det finns ett stort behov av att hitta alternativ till kemiska bekämpningsmedel. Sokha Kheam visar i sin avhandling att det kan vara möjligt att minska angreppen genom att blanda olika sorter av en gröda. Han har studerat en komplex värld av växt-växt kommunikation mellan de olika sorterna som påverkar bladlössens beteenden och tillväxt.

Bladlöss orsakar skador på växterna genom sitt sugande och de överför också sjukdomar. Det vanligaste sättet att hantera det i odlingarna är att spruta med insektsmedel, något som kan skada både miljö och människor.

En strategi för ett mer hållbart jordbruk är att öka mångfalden på fältet genom att blanda olika sorter av samma gröda. Sokha Kheam har studerat sortblandningar av korn och sojabönor.

Kommunicerar med flyktiga ämnen

I ett experiment placerade han kornplantor i burar och de utsattes sedan för flyktiga ämnen från andra kornsorter. Flyktiga ämnen är ett sätt för växterna att kommunicera med varandra. Det är viktigt att veta vad grannarna gör. Till exempel hur de växer eller om de blir angripna.

Experimentet visade att utsöndring av flyktiga ämnen från en planta orsakade förändringar i de ämnen som den mottagande plantan utsöndrade. Och det påverkade i sin tur bladlössens beteende, berättar Sokha Kheam.


Sokha Kheam 

Avskräckande effekt

Särskilt ett av dessa ämnen hade stark avskräckande effekt på bladlössen. Det är kunskap som kan användas i utveckling av nya metoder inom växtskydd. I experimentet anpassade också sorterna sin tillväxt efter varandra trots att de växte med olika hastighet i början, vilket också skulle kunna bero på kommunikationen mellan dem.

Vid en viss sortblandning ägnade bladlössen mindre tid åt att äta. De växte också sämre och det tog längre tid för dem att utvecklas till vuxna bladlöss som kunde föröka sig.

Vår hypotes är att kornplantan aktiverade sitt försvar och därför inte var lika god för bladlössen när den utsattes för signaler av en viss sort, säger Sokha Kheam.

Tålamodskrävande forskning

Det var ett minst sagt pilligt försök.

Att väga 24 timmar gamla bladlöss krävde verkligen tålamod och en hel del övning. Jag tog den pyttelilla nymfen från plantan med en smal borste, vägde den och satte tillbaka den på plantan. Efter fem dagar vägde jag dem igen, berättar Sokha Kheam.

I Kambodja genomförde han ett fältexperiment med sojabönor. En ökad blandning av sojabönsorter attraherade naturliga fiender till bladlössen i vissa växtstadier. Men det ledde inte till ökad skörd eller mindre sjukdomar.

Förhoppningen var förstås att den biologiska bekämpningen som de naturliga fienderna bidrar med skulle minska skadorna och därmed ge bättre skörd. Det visar att det behövs mer kunskap för att vi ska kunna använda det praktiskt i jordbruket, säger Sokha Kheam.

Kontakt

Sokha.Kheam@slu.se

Avhandling

Insect-plant interactions within cultivar mixtures: volatile plant communication as an underlying mechanism

Tecknad bild på plantor och bladlus..

Kornplantor avger flyktiga ämnen och det påverkar bladlössen. Illustration Sokha Kheam


Kontaktinformation