SLU-nyhet

Synligt fältförsök i Uppsala

Publicerad: 01 juli 2024
Två kvinnor arbetar i fält

Om du har åkt tåg mellan Uppsala och Stockholm kanske du har sett Valeria Carinis försök! De vita taken på fältet syns lång väg.

Hallå där, Valeria, vad händer här?

Vi har satt tak över försöken för att kunna studera hur torka påverkar skörden och insekterna på fältet. Halva ytan vattnar vi men inte den andra. Sen fångar vi insekter med lite olika metoder. De som lever på marken fångar vi med vanliga fallfällor och andra insekter suger vi upp med den här manicken – det ser ut lite som att vi är med i Ghostbusters! Vi mäter också fuktigheten i marken, både ytligt och på 40 centimeters djup. Dessutom är att det är olika odlingshistoria även om det inte syns nu eftersom det är vete överallt. På vissa av försöksytorna odlas alltid vete men på andra är det mer variatation bland grödorna. Det är också olika hur intensiv jordbearbetningen är.

Varför är det intressant att studera vad som händer med insekterna?

 Vi tittar både på bladlöss och annat som vi inte vill ha bland våra grödor och de insekter som vi gärna vill ha eftersom de äter skadeinsekter eller ogräsfrön. De som vi kallar för naturliga fiender. Vår hypotes är att vi får ett mer stabilt samhälle av naturliga fiender som kan hjälpa till att hålla växtskadegörare i schack med mer diversitet i odlingen och mindre störning.

Det verkar vara mycket bärande i det här försöket...

 Ja vi behöver inte gå till gymmet i alla fall, säger Valeria innan hon går iväg med en vattenkanna i varje hand.

 

Relaterade sidor: