SLU-nyhet

Amerikanska timmerkriget gynnar svenska sågverk

Publicerad: 08 augusti 2024
professor i hatt

Svenska sågverk tjänar på de uppblossande handelskrigen mellan USA och Kanada över den kanadensiska exporten av sågade trävaror.

I princip har det varit fri handel mellan USA och Kanada sedan 1989. Med undantag för trävaror, som i 200 år varit en källa till konflikt mellan grannländerna i Nordamerika. År 1838 var det till och med en väpnad konflikt, dock utan dödsoffer.

Anklagelser om dumpning

75 procent av virket som kanada exporterar går över gränsen till USA. 30 procent av trävarorna som förbrukas i USA kommer från Kanada.

– USA behöver Kanada, och Kanada behöver USA för att hålla skogsindustrin och skogssektorn levande, säger Stephen Wyatt, gästprofessor vid SLU under sommaren.

Sedan kriget 1838 var det fred fram till 1980-talet, då de kanadensiska sågverken anklagades för att dumpa virke i USA. Detta eftersom kanadensarna inte behöver betala fullt ut för vad timret kostar att ta ut ur de mestadels statliga skogarna.

Dyrare skötsel 

– Vi sköter skogarna för en mängd andra användningsområden. Och det finns kostnader för det. Industrin betalar inte hela priset för skogskötseln eftersom industrin bara får en del av fördelarna, säger Stephen Wyatt, som till vardags är professor i Moncton i Kanada.

Sedan 1986 har det varit perioder av fred med handelsavtal och konflikter när avtalen löpt ut. 1986, 1991, 2001 och 2017 har det brutit ut handelskrig, där USA infört strafftullar på kanadensiska trävaror.

Exporten ökade 491 %

När de kanadensiska trävarorna blir dyrare öppnas möjligheter för andra länder att exportera till USA. Under de två senaste timmerkrigen, det från 2001 till 2006 och det som pågått sedan 2017, har den svenska exporten av sågade trävaror ökat kraftigt till USA. Från 2016 till 2022 ökade exporten med 491 procent.

Stephen Wyatt ser ett samband där exporten från Sverige ökar under pågående timmerkrig och när väl Kanada och USA har en överenskommelse så faller exporten.

– Gör det bästa av situationen medan timmerkriget fortfarande pågår. När nästa handelsavtal förhandlas fram kommer Sveriges möjlighet att exportera till USA förmodligen kommer att falla tillbaka till en grundläggande nivå, säger Stephen Wyatt.

– Förklaringen är enkel. Kanadensiska producenter kan sätta varorna på ett tåg till den amerikanska marknaden. Att lägga dem på en båt alltid att bli dyrare.

Prenumerera på nyhetsbrevet från Sydsvensk skogsvetenskap. Klicka här!