SLU-nyhet

Omedelbara åtgärder krävs mot trädsjukdomen Phytophtora

Publicerad: 18 september 2024
En avhandling spika upp

Det saknas både bra verktyg och rejäla insatser för att stoppa spridningen av den svampliknande trädsjukdomen Phytophtora. Den slutsatsen drar Noelia López–García i sin doktorsavhandling.

Invasiva Phytophthora-arter är ett betydande hot mot hälsa och produktivitet i skogen. Under sin forskning, där Noelia López-Garcia bland annat samlade in Phytophthora-arter från olika skogsområden i södra och mellersta Sverige, identifierades åtta arter, där vissa hittades i landet för första gången.

"Kontrollen extremt svår"

För att hindra att Phytophthora sprider sig ytterligare i världen krävs enligt Noelia López-Garcia omedelbara åtgärder. Bland annat skarpare lagstiftning. Det är nödvändigt med en lika robust reglering av vattenbruk, som den lagstiftning EU nyligen har skärpt för handel med växter.

– Dessa patogener är mycket anpassningsbara, och deras spridning är nära kopplad till mänskliga aktiviteter samt internationell handel och transport, vilket gör kontrollen extremt svår, säger Noelia López-Garcia.

Eftersom Phytophthora i hög grad sprids genom mänskliga aktiviteter är det viktigt att öka medvetenheten bland intressenter och konsumenter om sjukdomen för att minska angreppen.

Bättre verktyg behövs

Samtidigt är sjukdomen ny och relativt lite utforskad. Det behövs mer kunskap om hur Phytophthora fungerar och sprider sig. Det behövs också bättre testmetoder och bekämpningsmetoder.

Noelia López-Garcia efterlyser ett samarbete som kombinerar lagstiftning, vetenskaplig forskning, samhällsengagemang och praktiska förvaltningsstrategier.

– Framtida forskning bör prioritera bättre övervakningsteknologier, förståelsen av mikrobiell ekologi samt att överbrygga klyftorna mellan forskningsresultat och praktisk tillämpning i fält, för att effektivt skydda skogsekosystem från det ökande hotet av Phytophthora-sjukdomar, säger Noelia López-Garcia.

Här kan du läsa Noelia López-Garcias avhandling: Forest Phytophthora – Ecology, Diversity and Management

Här kan du i kunskapsbanken läsa mer om Phytophthora.

Fakta:

Fem råd för att stoppa spridningen av Phytophthora:

  1. Förbättring av detektions- och testmetoder:
    Mer exakta och sofistikerade testmetoder särskilt för fältanvändning kommer att förbättra tidig upptäckt och möjliggöra snabba ingripanden.
  2. Integrerade bekämpningsstrategier:
    Bekämpning som integrerar biologiska, kemiska och silvikulturella kontrollmetoder är avgörande.
  3. Offentlig delaktighet och medvetenhet:
    Genom att involvera allmänheten i övervakningsinsatser och sprida kunskap om Phytophthora-sjukdomar kan vi stärka samhällens motståndskraft och stödja bredare förvaltningsstrategier.
  4. Fältexperimentell forskning:
    Att genomföra fältexperiment är avgörande för att validera effektiviteten av nya behandlingar och optimera deras tillämpning.
  5. Politik och finansiering:
    Att stärka lagstiftningen och säkra finansiering för forskning, utveckling och förbättring av växtskyddsinfrastruktur är nödvändigt.