SLU-nyhet

Boka in årets Mjölkvecka på SLU i Uppsala

Publicerad: 03 september 2024
Fem personer på en scen. Foto.

Varmt välkommen till Mjölkveckan 25–29 november 2024! Den 28:e november hålls en konferens i Uppsala där du kan delta på plats eller digitalt och webbinarier sänds under veckan. Här diskuteras vägen framåt för en hållbar svensk mjölkproduktion.

Under mjölkveckan presenteras flera områden med fokus på mjölkproduktionens hållbarhet och produktivitet.

– Mjölkveckan är en viktig mötesplats för mjölkbönder, rådgivare, forskare och andra aktörer i mjölkkedjan. Under åren har det här mötet ofta gett oss snabb återkoppling från praktiken på forskningsresultaten, något som kan leda till värdefulla uppslag och nya vinklingar på forskningen, berättar Rebecca Danielsson, som är projektledare för årets Mjölkvecka.

Ett späckat program med färsk forskning

Under konferensdagen kommer deltagarna få ta del av var vi är idag i den svenska mjölkproduktionen, djurhälsans betydelse för hållbar produktion och produktivitet, värmestress, om djurvälfärden kan räknas hem ekonomiskt, olika klimatverktyg, utmaningar med att planera vallen och foderoptimering. Företagen Agronod, Animalienavet och Gigacow kommer berätta hur de tänker kring en förbättrad och mer hållbar svensk mjölkproduktion.

– Under veckan håller vi också webbinarier där forskare berättar om hälta och rörelsemönster samt klövhälsa hos mjölkkor. Vi hoppas att deltagarna på Mjölkveckan även passar på att delta på den 28 november på Jordbruksekonomisk konferens där bland annat mjölkens ekonomi avhandlas, säger Rebecca.

–  Det finns ett behov av en oberoende mötesplats där forskningen möter praktiken. Många lantbrukare är glada över det här initiativet och genom att matcha forskare och praktiker får vi intressanta meningsbyten. Vi är glada över att även i år ha Malin von Essen på plats som diskussionsledare och moderator, avslutar Rebecca.

Relaterade sidor: