Nyhet

Boken om Sveriges landskapsrosor

Publicerad: 17 september 2024

År 2006 väckte Mariana Mattsson i Svenska Rosensällskapet idén om landskapsrosor. En liten arbetsgrupp påbörjade arbetet med att välja ut tjugofem rosor, med utgångspunkt i den kunskap och de erfarenheter som Programmet för odlad mångfalds "Rosupprop” lagt grund till. 2019 lade gruppen fram ett förslag som nu har resulterat i boken Sveriges landskapsrosor.

I arbetsgruppen ingick Björn Kalin, Jönköping, Mariana Mattson, Blåvikssjön, Ulla Ekberg, Alsterbro och Lars-Åke Gustavsson, projektledare för Poms rosinventering, alla mycket aktiva i Poms rosinventering.

Landskapsrosorna har valts efter ett flertal överenskomna kriterier varav de viktigaste är att sorterna ska vara en del av det svenska roskulturarvet, förankrade i folkdjupet samt ha en lokal förankring i landskapet. Gruppens samtliga valda landskapsrosor bevaras i Nationella genbanken, 11 av dem är sedan tidigare okända sorter som Pom namngivit.

I boken Sveriges landskapsrosor är landskapsrosorna avbildade i närbild och helbild och dessutom finns det bilder på rosornas blad och nypon. Rosornas utseende och växtsätt beskrivs, liksom deras släktskap med andra rosor. Det berättas också om varje landskapsros unika historia på växtplatsen. Arbetet med att utse landskapsrosor har varit ett samarbete mellan Pom och Svenska Rosensällskapet men sällskapet har tagit bokens alla bilder. Håkan Kjellin har på sällskapets uppdrag skrivit texterna.

Fakta:

Boken säljs hos välsorterade bokhandlare och hos nätbokhandlarna.


Kontaktinformation

Erik de Vahl, genbankskurator för rosor och fleråriga köksväxter vid Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU        erik.de.vahl@slu.se, 0724-54 98 79