SLU-nyhet

Dags att hålla utkik efter amerikansk hummer

Publicerad: 18 september 2024
amerikansk hummer

Måndagen den 23 september 2024 är det premiär för årets hummerfiske. I Sverige är det europeisk hummer (Homarus gammarus) vi vill fånga i våra tinor. Misstänka fynd av dess släkting – den amerikanska hummern – ska omgående anmälas till Havsfiskelaboratoriet vid SLU. Den amerikanska hummern är en främmande art i svenska vatten, och kan hota den inhemska europeiska hummern om den etablerar sig här.

Så skiljer du på europeisk hummer och amerikansk hummer

Att skilja dom två arterna är inte lätt. Utseendet och färggivning kan variera mycket. Det tydligaste tecknet att det är en amerikansk hummer är att panntaggen har ytterligare en eller två små taggar. Den europeiska hummern har en panntagg utan ytterligare taggar.

Här kan du läsa mer om hur du gör en artbestämning.

Så här rapporterar du amerikansk hummer

  • Om du fångar en misstänkt amerikansk hummer eller en misstänkt sjuk hummer ska du omedelbart ringa till SLU, Havsfiskelaboratoriet i Lysekil. Havsfiskelaboratoriet når du via telefon (jour) på 010-478 40 48.

  • Havsfiskelaboratoriets personal gör en bedömning av fångsten, och om fyndet är relevant får du tillstånd att föra i land hummern (även om den är under minimimått eller bär rom).

  • Lägg hummern i en plastpåse, förvara den kallt och lämna in den hos Havsfiskelaboratoriet (Turistgatan 5 i Lysekil), alternativt förvara den i kylskåp tills dess att Havsfiskelaboratoriets personal hämtar den.

eDNA kan hjälpa till att spåra amerikansk hummer i svenska vatten

– Under 2023 använde vi oss av eDNA vilket är en ny metod som hjälper oss att aktivt leta efter amerikansk hummer. Metoden bygger på att varje art, i det här fallet amerikansk hummer, ”förorenar” sin miljö genom sin närvaro. Det kan exempelvis vara genom kiss, hudpartiklar med mera, säger Johanna Kozák som är miljöanalysassistent på institutionen för akvatiska resurser vid SLU.

Genom att ta ett havsvattenprov kan miljöanalytikerna alltså ta reda på vilka arter som lever just där, bara genom DNA-spåret som de har lämnat efter sig.

– Metoden är fortfarande under utveckling. Just nu är vårt samarbete med hummerfiskare, som aktivt rapporterar in misstänkt amerikansk hummer, den absolut bästa och mest effektiva metoden vi har. Fångar man en misstänkt amerikansk hummer ska man kontakta oss direkt från båten, avslutar Johanna.

Mer om den amerikanska hummern i svenska vatten

Det första fyndet av amerikansk hummer (Homarus americanus) gjordes 2008 i Sverige, och mellan 2008 och 2016 rapporterades 36 amerikanska humrar mellan Marstrand och Smögen, varav 19 i Gullmarsfjorden. Inga amerikanska humrar har rapporterats sedan 2017, men det betyder inte att faran är över.

Den amerikanska hummern klassas som främmande art och betyder att arten inte förekommer naturligt i Sverige. Amerikansk hummer importeras och säljs levande, och det finns tyvärr en risk att amerikanska humrar rymmer från olagliga sumpar eller sätts ut, trots att det är förbjudet.

Om den etablerar sig skulle den amerikanska hummern bland annat kunna konkurrera med den europeiska om boplatser och föda. Den kan också bära på smittsamma sjukdomar och parasiter. Sjukdomar som Gaffkemia och Shell disease påverkar inte den amerikanska hummern i så stor utsträckning, men är direkt livshotande för den europeiska. 

Har du fångat en misstänkt amerikansk hummer?

Ring Havsfiskelaboratoriet direkt på jour-nummer 010-478 40 48.

Fakta:

SLU:s beredskap för och arbete med amerikansk hummer sker på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten, som arbetar med att övervaka spridningen av invasiva främmande arter i hav och sötvatten.  


Kontaktinformation

Johanna Kozák, miljöanalysassistent
Institutionen för akvatiska resurser, Havsfiskelaboratoriet, SLU
johanna.luise.kozak@slu.se, 010-478 40 89, 076-100 38 21