AI fyndar i svenska skogar: Med hjälp av månen
Med ny teknik försöker William Lidberg rädda kulturlämningar från att köras sönder av skogsmaskiner. Men trots ihärdiga försök så går det inte. För att lyckas behövs något utöver det vanliga – lösningen finns på månen.
- Det här är ett jättestort problem för skogsindustrin. Det är olagligt att förstöra kulturlämningar men lätt att råka göra det när de inte syns på några kartor, säger William Lidberg, som är forskare och expert på mark, fukt och kartor vid SLU.
William använder en speciell laserscannad karta av Sverige för att upptäcka fångstgropar. De har använts sedan stenåldern och fram till 1800-talet för att fånga älg, vildren och varg. Det är omkring tre-fyra meter i diameter och kan vara nästan två och en halv meter djupa. Det finns tusentals fånggropar framförallt i skogarna norr om Dalälven.
- Det här kunde vara enorma system av staket och gropar som tagit åratal att bygga. Men idag är de ofta igenväxta och nästan omöjliga att upptäcka, berättar William.
För att lösa problemet hämtar han data från Skogsstyrelsen och Riksantikvarieämbetet och slår ihop det med laserkartan över Sverige. Nu saknas bara en teknik för att enkelt upptäcka groparna.
William skapar ett dataprogram, en AI, som han testkör. Men gång på gång misslyckas den. Programmet hittar inte tillräckligt många gropar och behöver träna mer. Mycket mer.
Hjälp av NASA
Så William börjar leta efter data som AI:n får öva på. Men det är svårt att hitta något som matchar kraven. Det måste vara en karta över en plats många hål …
- Då råkar jag på NASA:s karta över månen och känner på en gång – det här är perfekt. Där finns en miljon kratrar för AI:n att öva på, säger William.
Efter att ha testkört månkartan så är Williams program redo för Sverige.
- Den hittar 70 procent av alla fångstgropar. Det är enormt bra! För någon som jobbar i skogen så blir det här användbart. Om du vet var en fångstgrop finns så är det enkelt att köra runt den och inte av misstag bryta mot lagen, säger William.
Kartor är hans specialitet. Han har redan gjort, digitala kartor över diken, fuktiga marker och vattendrag. Williams mål är att skapa en digital karta över allt vatten i Sverige som kan användas för exempelvis förstå var och hur översvämningar uppstår.
- Jag vill bygga en karta som visar hur vattnet rör sig genom landet, hur vattendroppar hamnar i en norrländsk pöl och vägen de tar ut till havet, säger William.
Kontaktinformation
Institutionen för skogens ekologi och skötsel, Institutionen för skogens ekologi och skötsel, gemensamt
Kommunikationsavdelningen, Extern kommunikation och marknadsföring