SLU-nyhet

Hästnäringen fick heldag med forskningsfokus

Publicerad: 22 september 2024

Som en del av sitt 50-årsjubileum bjöd Beijerstiftelsen, tillsammans med Heby kommun och SLU, in till en heldag i hästhälsans tecken. Deltagarna fick ta del av de senaste forskningsrönen och möjligheterna att öka sporthästens mående och prestation, med hållbarhet som utgångspunkt.

Dagen lockade ett 80-tal intresserade tränare och uppfödare från olika discipliner, och förbunds- och stiftelserepresentanter. Under rubriken forskning stod i fokus under rubriken ”Forskningsfokus i Heby – sporthästens prestation och hälsa” fick besökarna bland annat lyssna till Beijerforskaren Elin Hernlund och hennes kollega Marie Rhodin som bjöd på en resa inom HorseTech och teknologi och AI-utveckling för att detektera hälta.

Förmiddagen gick av stapeln i Folkets hus där Beijerstiftelsens ordförande Anders Wall hälsade välkommen tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Marie Wilén och näringslivsstrateg Ann-Marie Sundgren.

Forskaren Sofia Mikko talade om överrörlighet och sjukdom, Gabriella Lindgren om blodtrycksreglering och elitprestation, och Eva Skiöldebrand berättade om de senaste resultaten inom diagnostik och behandling av artros. Förmiddagen avslutades med Anna Jansson som talade om hovkvalité och vad forskningen i dag visar. Med ett gediget underlag om 111 000 starter på travbanan närmar sig forskarna svaret på frågan vad som är bra hovar för barfotatävling.

Eftermiddagen tillbringades utomhus på Molnebo Säteri där forskningsfokuset flyttades över mot tekniska sidan. I strålande solsken kunde deltagarna se hur Elin Hernlund och Marie Rhodin samlade data från en av travhästarna och även titta närmare på den tekniska utrustningen. Dagens sista genomgång höll Malin Connysson i där gästerna fick höra mer om träning med hjälp av hjärtfrekvensmätning, hur pulsklocka på hästarna kan förbättra resultat och träningsupplägg. Som avslutning bjöds de deltagare som önsakde en rundvandring på Stall Courant.

 


Kontaktinformation

Joanna Hagströms, kommunikatör
Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap, kansli, SLU
joanna.hagstroms@slu.se, 018-67 30 66, 076-111 92 15