SLU-nyhet

Gödsling bidrar till ökande förekomster av mikroplaster i åkermark

Publicerad: 26 september 2024
Små bitar av mikroplaster i olika färger.

Mikroplastkoncentrationerna i jordbruksmark ökar med tiden och användning av organiska och oorganiska gödningsmedel bidrar i hög grad till denna trend, enligt ny forskning i tidskriften Nature Communications Earth and Environment.

I studien användes jordprover som samlats in regelbundet från det så kallade Broadbalk-experimentet i Rothamsted i Storbritannien, som har pågått sedan 1843. Arkiverade jordprover analyserades från 18 olika tidpunkter mellan 1846 och 2022 från försöksrutor som gödslats med antingen stallgödsel eller oorganisk NPK-gödsel samt från ogödslade kontrollrutor. Mikroplasterna färgades in och kvantifierades sedan med hjälp av fluorescensmikroskopi. Mellan 1846 och 1914 upptäcktes inga mikroplaster i proverna, vilket stämmer överens med att moderna plaster uppfanns senare. En signifikant ökning av mikroplastkoncentrationerna observerades mellan 1966 - 2022 i alla tre behandlingarna, men koncentrationerna var signifikant högre både i försöksrutor med oorganiska gödselmedel och stallgödsel jämfört med kontrollrutorna utan gödsling. Förekomsterna av mikroplastpartiklar i jorden ökade framförallt flerfaldigt i de gödslade försöksrutorna från 1990-talet och framåt. 

Mikroplastpartiklar tillsätts avsiktligt i oorganiska gödselmedel i den beläggning som omger gödselmedelsgranulatet. Detta bildar en barriär som säkerställer att näringsämnena frigörs långsammare. I Storbritannien beräknas 22 500 ton mikroplaster årligen frigöras från gödselmedel och tillsatser. En del mikroplaster släpps också ut från jordbruksmaskiner eller kan blåsa in på åkrarna med vinden. Varför förekomsterna också ökade i samma grad när stallgödsel användes istället för oorganiska gödselmedel är oklart, men forskarna spekulerar om mikroplaster hamnar i gödseln via djurens foder eller vid gödselhanteringen på gården.

Forskarna bakom studien menar att mikroplastföroreningarnas inverkan på jordbrukets produktivitet är till stor del är okänd och behöver förstå bättre med tanke på att det är sannolikt att mikroplasterna kommer fortsättas ackumuleras i åkermarken.  Vidare säger de i ett pressmeddelande att eftersom det inte finns någon omedelbar lösning som kan motverka att mikroplasterna fortsätter att öka i förekomst i åkermarken är det viktigt att vi omvärderar vårt förhållande till plastanvändning både i och utanför jordbruket.

Studien belyser också värdet av Rothamsteds Broadbalk-experiment och andra långliggande jordbruksförsök för att stödja ny forskning. Kompletta jord- och växtprover från hela experimentens livstid torkas noggrant och lagras i Rothamsteds arkiv. Detta ger en unik ”tidsmaskin” som gör det möjligt för forskare att se tillbaka på förändringar i jordbruket.

Ola Lundin


Kontaktinformation