SLU-nyhet

Mer blandskog krävs för att gynna viktiga insekter

Publicerad: 10 september 2024
Paulina Bergmark intill en trädstam med två aluminiumbehållare fastsatta.

Varierade skogar med en stor mängd döda träd är avgörande för att bevara olika skalbaggsarter som lever av död ved. Det visar en studie från Sveriges lantbruksuniversitet där forskare studerat skalbaggar och miljöfaktorer i områden med olika typer av skog.

För att skydda och bevara biologisk mångfald i våra skogar är det avgörande att förstå hur arter och deras miljö samspelar. Vedlevande skalbaggar är en varierad grupp insekter med många olika funktioner i skogsekosystemet. De bryter ner död ved, vilket frigör viktiga näringsämnen tillbaka till naturen, samtidigt som de skapar livsmiljöer för andra arter i den döda veden.

– Kunskap om olika skalbaggsarters behov kan hjälpa oss identifiera vilka typer av miljöer som kan behöva återställas eller skyddas för att bevara mångfalden av vedlevande skalbaggar, säger Paulina Bergmark, doktorand vid SLU som lett studien.

Skalbaggars egenskaper kopplas till miljön

Studien har genomförts i dels brukade skogar samt i så kallade ekoparker där ambitionsnivån gällande naturvård ligger på högre nivåer än i det resterande skogslandskapet. Skalbaggar har samlats in i 78 försöksytor under tre år och skalbaggarnas olika egenskaper, som vad de äter och var de trivs, har sedan kopplats till miljöfaktorer som mängden död ved och typen av omgivande skogar.

– Vår studie visar att både mängden död ved lokalt och typen av skogar i landskapet är viktiga faktorer för att forma sammansättningen av vedlevande skalbaggssamhällen, säger Paulina Bergmark.

Studien visar att skalbaggar som föredrar lövträd behöver mycket död ved av lövträd och lövrika äldre skogar i landskapet. Skalbaggar som föredrar barrträd behöver hög andel död ved av barrträd men verkar trivas i både unga och gamla skogar. När det gäller skalbaggarnas födoval visar både predatorer och fungivorer (skalbaggar som livnär sig på vedlevande svampar) starka kopplingar till gamla skogar i det omgivande landskapet.

– Vår studie hjälper oss att bättre förstå vilka faktorer som är avgörande för att bevara biologisk mångfald i skogar. Genom att veta hur skalbaggar som lever på döda träd påverkas av sin omgivning kan vi utveckla mer effektiva strategier för att skydda och återställa skogsmiljöer. Detta är avgörande för att bevara inte bara skalbaggarna själva, utan också hela ekosystem som är beroende av dem, säger Paulina Bergmark.

Studien har finansierats av Stiftelsen Oscar och Lili Lamms Minne. Sveaskog har upplåtit mark till försöken och bidragit med data.

Vetenskaplig artikel

Paulina Bergmark, Joakim Hjältén, Johan Svensson, Wiebke Neumann, Anne-Maarit Hekkala. Trait-environment interactions of saproxylic beetles as a guide to biodiversity conservation strategies. Journal of Environmental Management, Vol 360 (2024) https://doi.org/10.1016/j.jenvman.2024.121080