SLU-nyhet

Ny studie avslöjar hur predationstryck och siktdjup påverkar ögonstorleken hos abborrar

Publicerad: 16 september 2024
En person förbereder en abborre för att bli fotograferad på ett bord

I en ny studie avslöjar forskare hur predationstryck, siktdjup och föda påverkar ögonstorleken hos den europeiska abborren (Perca fluviatilis). Studien har genomförts på över 600 fiskar från 14 sjöar.

Det sägs ofta att ögonen är själens spegel. Även om vi inte kan avgöra om detta stämmer för djur vet vi att ögonen är avgörande när det gäller att fatta beslut om liv eller död för fiskar. De förlitar sig på sina ögon för att navigera, hitta mat och undvika att bli uppätna av rovdjur.

I den här studien har forskarna fokuserat på att förstå hur faktorer som siktdjup, föda och risken att bli uppäten påverkade ögonstorleken hos sötvattensfisk. I centrum stod den europeiska abborren, som också är en av de vanligaste fiskarterna i nordeuropeiska sjöar. Forskarna mätte ögonstorleken på över 600 abborrar från 14 sjöar. De bedömde också vattnets siktdjup, fiskarnas diet och förekomsten av rovfiskar i sjöarna.

– Våra resultat visar att ögonen hos den europeiska abborren var större i sjöar med färre andelar rovdjur och mörkare vatten. Vi har också sett att det finns ett samband mellan stora ögon och en diet med mycket zooplankton, förmodligen eftersom det krävs bättre syn för att hitta små födoämnen, säger Matilda Andersson som är miljöanalysspecialist på Sveriges lantbruksuniversitet.

I sjöar med klarare vatten och högre tryck från rovdjur såg forskarna att ögonstorleken istället minskade.

– Det här beror troligtvis på att god syn kunde uppnås och att små ögon är mindre framträdande och svårare att upptäcka vilket därför minskar risken att bli uppäten. Det är även energikrävande för fisken att bibehålla större ögon, avslutar Matilda.

Bildkollage över abborrars ögon

Forskarna undersökte variationen i ögonstorlek hos abborre (Perca fluviatilis), en av de vanligaste fiskarterna i nordeuropeiska sjöar. Ögonstorleken visade de starkaste sambanden med predationstryck och siktdjup i de 14 sjöarna (Foto: Matilda Andersson).

Ta del av hela studien i den vetenskapliga publikationen Environmental and ecological drivers of eye size variation in a freshwater predator: A trade-off between foraging and predation risk.


Kontaktinformation

Matilda Andersson
Miljöanalysspecialist vid i
nstitutionen för vatten och miljö; Avdelningen för geokemi och hydrologi.
E-post: matilda.l.andersson@slu.se