Nyhet

Nya bakteriestammar är lovande för bekämpning av tomatsjukdomar

Publicerad: 25 september 2024
En hand plockar gröna tomater. Foto.

Forskare från SLU har tillsammans med kollegor i Italien identifierat tio bakteriestammar som är associerade med tomater. Bakteriestammarna visar potential för att främja tomaternas tillväxt och bekämpa sjukdomar.

Dagens moderna jordbruk är väldigt beroende av kemikalier, men kemikaliernas miljö- och hälsoeffekter har drivit på utvecklingen mot säkrare och mer hållbara alternativ. Att använda bakteriestammar som kan främja växters tillväxt, förbättra näringsupptag och skydda dem från sjukdomar är ett lovande alternativ till jordbrukskemikalier.

Både tillväxtfrämjande och sjukdomsdämpande

I en ny studie av forskare från SLU och Italien isolerades bakteriestammar från tomaternas mikrobiom. Forskarna undersökte både de genomiska egenskaperna hos stammarna och deras eventuella tillämpning som miljövänliga bekämpningsmedel i jordbruket.

– De utvalda bakteriestammarna i vår studie var inte bara effektiva för att främja tillväxten av tomatplantor utan dämpade utbrotten av kron- och rotröta orsakade av Fusariumsvampar samt fläcksjuka orsakad av bakterier i tomatplantorna, säger SLU-forskaren Ramesh Vetukuri, en av forskarna bakom studien.

– Genom att utgå från växtens mikrobiom säkerställer vi att vi väljer bakteriestammar som verkligen har potential att tillämpas. Bakteriestammarna kan också komma att bli användbara i andra grödor än tomat, säger Daniele Nicotra från University of Catania, studiens förstaförfattare.

Lovande biologiska bekämpningsmedel

De bakteriestammar som studerades var delvis sådana från släkten som redan används som biologiska bekämpningsmedel, som Pseudomonas och Bacillus, och delvis från andra, mindre studerade, släkten som till exempel Leclercia och Paenarthrobacter.

– Genom att fokusera på mikrobiella samhällen som förekommer naturligt vid växter tror vi att vi kommer kunna förbättra jordbrukets produktivitet samtidigt som vi minskar miljöavtrycket, avslutar Vittoria Catara från University of Catania som ledde studien.


Kontaktinformation

Ramesh.Vetukuri@slu.se, 040-41 53 40