SLU-nyhet

Översvämningar i Centraleuropa: "Liknande problem i Sverige"

Publicerad: 20 september 2024
Ingrid Wesström och översvämning

Evakuerade städer, förstörd infrastruktur och flera dödsfall; Översvämningarna i Central- och Östeuropa är förödande. SLU-experten Ingrid Wesström varnar för att skyfallen kommer bli vanligare i framtiden. Men det finns saker att göra för att minska följderna av extremväder.

Stormen Boris drar in över Europa för med sig ett rekordstort regnoväder. På en mätstation i Tjeckien noteras 464 millimeter regn på bara några dagar. Konsekvenserna blir katastrofala. Dammar brister, floder svämmar över och hela samhällen under vatten.

- Det är extremt mycket regn och när vattnet rusar fram så är det med en kraft som är svår att förstå. Kostnaden för att återuppbygga allt som förstörts är ofantlig, säger Ingrid Wesström, som forskar om vatten och torka vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Det är just den tidigare bristen på vatten som gör följderna av Boris så långtgående.

- Lite nederbörd och hetta gör marken hård och torr. Så när vattnet väl kommer så sugs det inte upp utan bara spolas vidare. Precis så har det varit på många platser i det nu drabbade området, säger Ingrid Wesström.

Situationen förvärras av att system för vattenavledning inte är underhållna, saknar erosionsskydd eller är för små. Utan fördröjningsdammar som fångar upp vatten så är flödena svåra att styra. Om diken och vägtrummor är igenväxta så samlas vattnet upp till en kraftig flod som väller över allt.

- Det här är inte ett problem som är unikt för Centraleuropa. Vi såg samma utmaningar förra hösten då ett oväder skapade enorma problem i Åre men också här i Uppland, säger Ingrid Wesström.

Global uppvärmning väntas göra att de stora skyfallen kommer oftare i framtiden.

- Det kan vara så att den totala nederbörden på ett år kommer vara ungefär den samma. Men vi kommer ha längre perioder av torka följt av mer intensivt regn. Vi måste anpassa våra samhällen för att bättre kunna hantera de här vattenmängderna, säger Ingrid Wesström.

Hon menar att det finns effektiva insatser som inte är dyra. Exempelvis se till att vattnet kan rör sig i fritt diken.

Det är säkert många kommuner som tycker att de har annat att lägga pengarna på än att förbereda för kraftiga skyfall. Men kostnaderna för att hantera följderna av extremväder är betydligt högre än att göra förebyggande insatser.