SLU-nyhet

Policy Brief: Förebygga skogsbränder genom skogsförvaltning

Publicerad: 05 september 2024
Framsida från policy brief

Våra svenska skogar, ekosystemtjänster och samhällen förväntas bli mer känsliga för bränder som en följd av den klimatförändring som sker. Det innebär att vår beredskap för skogsbränder, inom både civil beredskap, samhällsplanering och skogsförvaltning behöver utvecklas.

SLU Skogsskadecentrum, SamNordisk skogsforskning (SNS) och det Nordiska Nätverket för Skogs- och Vegetationsbränder har utarbetat en policy brief om hur skogsskötseln kan motverka uppkomsten av skogsbränder.

Uppslag i policy brief

Bild: Uppslag ur policy brief.

Inka Bohlin, analytiker vid SLU Skogsskadecentrum och forskare är huvudförfattare för policy briefen. Här svarar hon på några frågor.

Varför har ni tagit fram en policy brief?

‒ Målet med policy briefen är att få beslutsfattare, skogsägare och samhällen att tänka mer ur ett skogsbrandsperspektiv, och att ge kunskap och rekommendationer om hur vi bättre kan ta hänsyn till brandrisker och förebygga skogsbränder. Vi har också upptäckt att det finns väldigt lite forskning om brandrisken kopplat till skogsskötseln i Fennoskandia. Därför är det också en viktig del av policy briefen att peka ut kunskapsluckor.

Vad är den viktigaste lärdomen?

‒ Helhetstänket är viktigt, att få med brandrisken i skogsplanering, samhällsplanering och nationell riskhantering. Vi måste börja se skogen ur ett brandperspektiv. Det finns metoder att använda för att minska brandrisken, som redan är en del för att uppnå andra skogliga mål, som gallring naturvårdsbränning och att öka lövträd. Men det finns ett behov av mer forskning. 

‒ Jag vill också lyfta fram skogsplanering på landskapsnivå, inom skogsbruket är vi vana vid förvaltningsplanering på beståndsvinå. Genom att skapa ett mer heterogent landskap kan risken för stora bränder minskas.

Varför gör de nordiska länderna detta tillsammans?

 ‒  Det är väldigt viktigt att vi lär av varandra, men också hjälper varandra när det behövs, eftersom skogen och skogsbruket är ganska lika i de olika länderna och vi ligger geografiskt nära varandra. Vi kan också använda resurserna mer effektivt med gemensamma insatser och rutiner, till exempel inom brandövervakning och brandbekämpning.

‒  Jag hoppas att det blir en fortsatt diskussion om hur vi långsiktigt kan ta hänsyn till  brandrisken i samhället och i skogsbruket. Att vi kan bygga bättre kapacitet och kunskap att hantera framtida skogsbränder.

Skogsförvaltning för att motverka brand

Olika åtgärder i skogsförvaltning kan användas för att aktivt motverka skogsbränder och öka skogslandskapens brandmotståndskraft. Därigenom påverkar man också lokalsamhällena positivt och stödjer nationella och internationella strategier för klimatanpassning. Genom att skapa ett heterogent skogslandskap med små fläckar av homogena bränslen (det handlar om beståndsstorleken), genom att återväta tidigare dränerade skogar och genom att skydda de naturliga våtmarksområdena kan brandrisken minska. Genom att dessutom bygga skogsvägar till avlägsna skogsområden och underhålla vägnätet kan risken för storskaliga och högintensiva skogsbränder minskas genom att ge räddningstjänsten enkel tillgång till skogen. I framtiden kan aktiv identifiering av och skapande av brandgator, som lövträdszoner i skogslandskap och vilda stadsgränssnitt (WUI) eller riktade bränningar och bete av djur vara alternativa begränsningsmetoder i Norden.

Förvaltningsrekom.brandrisk.png

Bild: Matris från policy brief

Rekommendationer från policy briefen

  • Aktivt identifiera brandrisken i de nordiska skogarna, vilket hänger ihop med klimatförändringscenarier

  • Inkludera skogsbrandsförebyggande åtgärder som en aktiv del av skogsförvaltningsplaner, landskaps- och samhällsplanering samt nationell riskhantering 

  • Tillämpa de rekommenderade kortsiktiga tekniska och långsiktiga konceptuella metoderna i denna policy brief

  • Välj förebyggande metoder, åtgärder och strategier utifrån lokala förhållanden (bränsle, terräng, klimat) och ta hänsyn till kombinerade förvaltningsmål

  • Främja skogsförvaltning som kombinerar ett flertal mål med landskapsvariation

  • Utvidga kunskapsbasen och kunskapsutbytet om brandförebyggande åtgärder och metoder i Nordiska länder via datainsamling, forskning, kommunikation och utbildning

  • Stöd samarbete, samhällsengagemang och sektorsövergripande engagemang samt kapacitetsuppbyggnad för en skogsförvaltning som ökar motståndskraften mot bränder

  • Agera för att främja behovet av mer kunskap om kompromisser och synergier mellan brandbegränsning och andra skogsförvaltningsmål i Nordiska länderna för att man ska kunna utfärda väl underbyggda rekommendationer och stödja beslutsfattande

  • Inrätta en heltäckande skogsbrandsdatabas

  • Acceptera att även de mest välskötta skogarna kan brinna vid extrema väderförhållanden