SLU-nyhet

Reviewartikel om växthusgaser och fodertillsatser för idisslare

Publicerad: 11 september 2024
Mohammad Ramin står framför en beteshage med mjölkkor. Foto.

Mohammad Ramin, forskare vid Tillämpad husdjursvetenskap och välfärd vid SLU, är en av författarna till en kommande översiktsartikel om gasemissioner från mjölkkor som nyligen blev accepterad i Journal of Dairy Science. Här är en kort intervju med Mohammad. Artikelns titel är "Recommendations for testing enteric methane-mitigating feed additives in animal studies".

Vad handlar artikeln om?

Den här översiktsartikeln ger omfattande riktlinjer för att designa, genomföra och analysera försök med idisslare för att bedöma antimetanogena effekter och produktionseffekter av fodertillsatser. Den belyser nyckelaspekter av utvärderingsprocessen, inklusive försöksupplägg, metodik och statistisk analys. Olika aspekter av utvärderingsprocessen diskuteras, allt från försöksdesign och metodik till analys av produktkvalitet. Den innehåller även rekommendationer för att säkerställa robusta försöksresultat och korrekt tolkning av resultaten.

Vad betyder det för dig att få denna artikel accepterad?

Jag har arbetat inom detta område i nästan 14 år, och jag tror att denna artikel kommer att sammanfatta alla nyckelaspekter för hur man kan minska metanutsläppen från mjölkkor. Med många tillgängliga fodertillsatser fanns det ett behov av att utveckla standardiserade riktlinjer för deras användning, vilket detta dokument syftar till att ta itu med. Det kommer också att hjälpa andra forskare att fatta mer välgrundade beslut innan de testar nya fodertillsatser genom att lyfta fram de viktiga faktorerna att tänka på när man använder fodertillsatser i mjölkkor för att minska metanutsläppen.

Vad kommer du att fokusera på nu och i framtiden inom ditt forskningsområde?

Min framtida forskning kommer att fokusera på fodereffektivitet och växthusgaser som produceras av mjölkkor för att identifiera djur som är effektiva. Dessa effektiva kor kommer att producera mindre växthusgaser samtidigt som energin används mer effektivt för mjölkproduktion. Dessutom kommer jag att forska om bete ur ett systemperspektiv, vilket inkluderar såväl digitalisering som att bedöma mjölkkors välbefinnande i norra Sverige.

När kommer det gå att läsa hela artikeln?

Eftersom det är ett mycket omfattande manuskript förväntar jag mig att artikeln kommer att bli publicerad och tillgänglig för forskare någon gång i början av 2025.

 

Mer information

Läs mer om Mohammad Ramin

 

Några av Mohammads forskningsprojekt:

Minska metanutsläpp under förvaring av gödseln med Asparagopsis taxiformismis

Hållbar livsmedelsproduktion från svenska mjölkgårdar

SEASOLUTIONS

Bete under nordliga förhållanden