SLU-nyhet

Taurinberikat hundfoder skulle kunna skydda många hundar mot allvarliga sjukdomar

Publicerad: 24 september 2024
Foto på hundar av rasen engelsk cocker spaniel

Brist på aminosyran taurin är en känd orsak till hjärt- och ögonsjukdom hos framför allt katter men tillståndet har även rapporterats hos hund. En ny SLU-ledd studie som utförts på 180 engelska cocker spaniels visar att låga taurinvärden förekommer hos många hundar, och att fodrets sammansättning kan vara en bidragande orsak till låga värden. Forskarnas slutsats är att taurinberikning av hundfoder sannolikt skulle kunna förhindra lidande hos många hundar. Hjärtsjukdom utlöst av taurinbrist har dessutom påvisats hos åtskilliga andra hundraser.

Engelsk cocker spaniel, som är en av Sveriges mest populära hundraser, är tyvärr överrepresenterad när det gäller förekomst av hjärtsjukdomen dilaterad kardiomyopati (DCM). Denna sjukdom är i de flesta fall en obotlig sjukdom och drabbade hundar riskerar att bli allvarligt sjuka och dö i förtid. Det finns dock en variant av sjukdomen som uppstår efter långvarig brist på aminosyran taurin, och hundar som drabbas av detta tillstånd kan ofta återfå ett normalt liv om de får rätt behandling. Denna sjukdomsvariant har varit känd sedan 1990-talet, men kunskapen om den har trots det varit begränsad både i Sverige och internationellt.

Forskare vid SLU i Uppsala har, i samarbete med forskare vid University of California Davis (UC Davis) samt klinikveterinärer vid två stora djursjukhus i Stockholmsområdet, genomfört en omfattande undersökning av förekomsten av låga taurinvärden i en stor population hundar av rasen cocker spaniel. Studien har inkluderat hundar som har visat tecken på DCM och hjärtsvikt, men även kliniskt friska hundar. Studien är den första stora studien som har utvärderat ett potentiellt samband mellan taurinvärden och klinisk status i en stor population hundar samt ett eventuellt samband med näringsinnehållet i hundarnas foder.

Taurinbrist vanligare än väntat

I studien ingick 180 privatägda svenska hundar. Av dessa bedömdes 167 hundar vara kliniskt friska vid studiens start, medan 13 hundar uppvisade kliniska tecken på hjärtsvikt. Blodprovsanalyser visade sedan att så många som 53 av de undersökta hundarna (29 procent) hade låga taurinnivåer. Samtliga hundar med hjärtsvikt hade mycket låga taurinvärden och 5 av dessa hundar uppvisade dessutom förändringar på ögats näthinna som kan kopplas till taurinbrist.

Fodret hade tydlig inverkan på hundarnas taurinnivåer

Studien undersökte även möjliga samband mellan taurinnivåer i hundarnas blod och halterna av taurin samt metionin och cystein (två aminosyror som kroppen kan omvandla till taurin) i de foder som hundarna utfodrades med. Ett 60-tal olika hundfoder undersöktes och ett tydligt samband kunde ses mellan hundarnas taurinnivåer och fodrets aminosyrainnehåll. Forskarna kunde även påvisa ett tydligt samband mellan vissa foderkomponenter och låga taurinvärden i foder. Foder som innehöll rött kött som huvudproteinkälla hade generellt lägre taurinnivåer än foder som hade vitt kött som huvudproteinkälla.

– Vår studie visar att många till synes friska cocker spaniels har låga taurinhalter i blodet, och därmed löper ökad risk att utveckla allvarlig hjärtsjukdom och andra sjukdomslidanden om detta inte uppmärksammas i tid. Det finns god anledning att tro att merparten av alla fall av DCM och hjärtsvikt hos engelsk cocker spaniel kan undvikas, eller botas, om djurägare, uppfödare, veterinärer och, inte minst, foderbolag får rätt kunskap om vissa individers behov av dietärt tillskott för att upprätthålla tillräckliga taurinhalter, säger Karin Kriström.

Några av de hundfoder som analyserades i studien hade anmärkningsvärt låga nivåer av taurin, metionin och cystein. Det här tyder enligt forskarna på att väldigt många hundar i Sverige, och i resten av världen, kan utveckla allvarliga sjukdomar (hjärtsjukdom, ögonsjukdom etc.) som sannolikt hade kunnat förhindras med korrekt näringsinnehåll i alla hundfoder.

– All kommersiell kattmat ska sedan 1990-talet vara berikat med syntetiskt taurin, vilket har bidragit till att vissa sjukdomar numera är sällsynta hos katt. Vi hoppas att våra resultat kommer att bidra till en rekommendation om att även hundmat bör berikas på ett adekvat sätt framöver, säger Karin Kriström och Ingrid Ljungvall.

Forskargruppen har även nyligen kartlagt patienter med misstänkt taurinbristinducerad hjärtsjukdom vid tre stora djursjukhus i Mälardalen, och bland dessa fanns hundar av över 25 olika raser representerade.

– Vi kommer att arbeta vidare med att utforska bakomliggande orsaker till taurinbristinducerade sjukdomstillstånd hos hundar, och problemets omfattning inom olika raser. Vi hoppas dock, så klart, att vårt arbete inte ska behövas framöver, om det görs lämpliga förebyggande åtgärder för att motverka förekomst av taurinbrist i hundpopulationen, säger Ingrid Ljungvall.

Kontaktpersoner

Karin Kriström, doktorand, veterinärmedicinsk specialist i kardiologi
Institutionen för kliniska vetenskaper; smådjursmedicin
Sveriges lantbruksuniversitet
070-791 29 70, karin.kristrom@slu.se

Ingrid Ljungvall, docent, veterinärmedicinsk specialist i kardiologi
Institutionen för kliniska vetenskaper; smådjursmedicin
Sveriges lantbruksuniversitet
018-67 13 38, 070-953 24 88, ingrid.ljungvall@slu.se
https://www.slu.se/cv/ingrid-ljungvall/

Den vetenskapliga artikeln

Kriström K, Häggström J, Fascetti AJ, et al. The association between taurine concentrations and dog characteristics, clinical variables, and diet in English cocker spaniels: The Canine taURinE (CURE) project. J Vet Intern Med. 2024;1‐13.
https://doi.org/10.1111/jvim.17150

Fakta:

Mer om DCM

Primär dilaterad kardiomyopati (DCM) är en allvarlig hjärtsjukdom hos hund som karaktäriseras av att hjärtmuskelns sammandragande förmåga är försämrad. Sjukdomen leder ofta till utveckling av hjärtsvikt och hundar med primär DCM dör ofta i förtid även om de behandlas med olika mediciner.

Taurinbristresponsiv kardiomyopati är en variant av DCM som uppstår efter långvarig brist på aminosyran taurin. Till skillnad från primär DCM är taurinresponsiv kardiomyopati ofta ett reversibelt tillstånd, och många hundar som får rätt medicinsk behandling och dietärt tillskott av taurin kan med tiden återfå ett normalt liv och slippa all medicinsk långtidsbehandling mot hjärtsjukdomen.


Kontaktinformation