Den 29 januari samlas beslutsfattare, branschrepresentanter och forskare på Skogens dag. En viktig del av dagen handlar om framtidens skogliga generation och hur skogsutbildningar anpassats för att möta branschens behov och studenternas förväntningar.
Sveriges lantbruksuniversitet har en unik roll bland Sveriges universitet: att förse de gröna näringarna med rätt kompetens. Stora förändringar har skett i samhället och inom skogssektorn de senaste åren. Klimatförändringar och hållbarhetskrav har satt skogens roll som koldioxidlagrare i fokus. Ny teknik förändrar arbetssätt, och samhället ställer allt högre krav på biologisk mångfald och hållbar resursanvändning.
– Detta har skapat nya utbildningsbehov och vi har anpassat våra utbildningar för att möta både studenternas intressen och branschens krav, säger Ola Lindroos, vicedekan för utbildning på SLU.
30 procent fler skogsstudenter
SLU erbjuder nu fyra program inom skog på kandidatnivå, vilket har lett till en 30-procentig ökning av antalet skogsstudenter de senaste fem åren. Trots detta är det svårt att fylla program med höga antagningskrav, vilket hotar sektorns behov av spetskompetens.
– Hur vi tillsammans kan hitta lösningar på detta ser jag fram emot att diskutera på Skogens dag, säger Ola Lindroos.
Skogens dag är en viktig mötesplats för skogsindustri, tillverkningsindustri, intresseorganisationer, akademi och politik där aktuella frågor om skog och hållbarhet lyfts med många tunga gäster.
Margot Wallström, tidigare utrikesminister, kommer berätta om det internationella arbete hon lett för att dokumentera miljö- och skogsskador från kriget i Ukraina. Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) fokuserar på EU:s skogspolitik och framtida skoglig forskning.