Nyhet

James Kirchner får kunglig gästprofessur vid SLU

Publicerad: 03 januari 2025
James Kirchner

Kung Carl XVI Gustafs professur i miljövetenskap har tilldelats James Kirchner. Han är forskare i miljösystemets fysik i Schweiz och ska tillbringa sitt år som gästprofessor på SLU i Umeå. Där ska han hjälpa till att knäcka gåtan om varför skogen växter långsammare.

- Jag blev väldigt överraskad, det är inte varje dag som man får ett brev från Sveriges kung! säger James Kirchner, som var välmedveten om den hårda konkurrensen kring professuren.

Det är Stiftelsen Carl XVI Gustafs 50-årsfond för vetenskap, teknik och miljö som för trettionde gången utsett en professur i miljövetenskap. Att det blev James Kirchner beror på hans forskningsområde rör frågor som är avgörande för svensk skog och skogsbruk. James Kirchner är expert på vatten i skogsmarker och hur förändringar i nederbörd och snösmältning påverka både grundvatten och hur skogen växer.

- Professor Kirchners vetenskapliga arbete och ledarskap är exceptionellt. Tillsammans med honom hoppas vi kunna ta reda på hur klimatförändringar påverkar skogstillväxt och vattenbrist, säger Hjalmar Laudon, professor i skogslandskapets biogeokemi vid SLU, som varit med och skrivit ansökan om att James Kirchner ska bli gästprofessor.

James Kirchner är professor i miljösystemets fysik vid universitetet ETH i Zurich i Schweiz. Under sitt år som gästprofessor i Sverige ska James Kirchner arbeta vid SLU:s försöksstationen i Svartberget och forska i Krycklans avrinningsområde.

- Min forskargrupp har utvecklat nya metoder för att analysera hydrologiska data och nya tekniker för att tolka variationer i naturligt förekommande stabila vattenisotoper, och vi hoppas att dessa kan kasta nytt ljus över de nordliga landskapens hydrologiska funktion, säger James Kirchner.

Han ser fram emot att komma igång med arbetet som ska pågå under 2025 och 2026.

- SLU är internationellt erkänt för sina bidrag till hydrologi i nordliga landskap, och Svartberget och Krycklan har enastående personal och en unik forskningsinfrastruktur. Jag ser fram emot kommande samarbeten, säger James Kirchner.