Nyhet

Nationella genbankens remissyttrande rörande ny lagstiftning för invasiva växter

Publicerad: 20 januari 2025
Närbild av blomma och knopp hos rugosarosen 'Söråker'. Sorten har enkla, mörkt rosa blommor.

Under 2024 gavs möjligheten att lämna synpunkter på det förslag på förslag till nationell förteckning över invasiva främmande arter som Naturvårdsverket utarbetat tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten.

Arbetet med att motverka oönskad spridning av invasiva främmande arter är mycket viktigt och Nationella genbanken för vegetativt förökade trädgårdsväxter välkomnar initiativet till att utforma en ändamålsenlig lagstiftning. Eftersom förslaget innehåller ett antal arter som Nationella genbanken inom ramen för Programmet för odlad mångfald ansvarar för att bevara kulturformer av inkom Nationella genbanken under hösten 2024 med ett remissyttrande.

Sammanfattningsvis anser Nationella genbanken att:

* Kulturhistoriska värden kopplade till namnsorter av arter som odlas som trädgårdsväxter måste bättre utredas, beskrivas och vägas mot biologiska risker i ett tidigt skede när strategier och lagstiftning fortsättningsvis utarbetas. Nationella genbanken och Poms samlade kunskap behöver tas till vara på genom deltagande i exempelvis expertråd eller samverkansgrupper.

* Hortikulturella värden måste bättre utredas och gällande vresros, Rosa rugosa, kaukasiskt fetblad (Phedimus spurius) och sibiriskt fetblad (Phedimus hybridus). Det behövs bättre kunskapsunderlag för kommunikation om ersättningsväxter och oproblematiska kulturformer av dessa arter och i detta arbeta bör Nationella genbanken för vegetativt förökade trädgårdsväxter fungera som samverkande part för att få till stånd en effektiv och ändamålsenlig lagstiftning.

* Otydlig kommunikation kring kulturformer av arter som odlas som trädgårdsväxter riskerar att minska allmänhetens förtroende för processen med riskbedömning och begränsa sortimenten av värdefulla trädgårdsväxter på felaktiga grunder. Oproblematiska namnsorter bör tydligt undantas från lagstiftningens förbud.

Läs yttrandet i sin helhet här (länk till pdf).


Kontaktinformation

Verksamhetsledare för Nationella genbanken: Helena Persson, 040-41 51 47 alt. 0735-32 84 92, helena.m.persson@slu.se

Genbankskurator för frukt och bär: Lena Ansebo, 040-41 52 67 alt. 0766-97 25 40, lena.ansebo@slu.se

Genbankskurator för krukväxter, prydnadslökar och -knölar: Karin Persson, 040-41 55 46 alt. 0702-64 63 56, karin.persson@slu.se

Genbankskurator för perenner: Linnea Oskarsson, 040-41 55 86 alt. 070-350 14 19, linnea.oskarsson@slu.se

Genbankskurator för rosor och fleråriga köksväxter: Erik de Vahl, 0724-54 98 79, erik.de.vahl@slu.se