Nyhet

Se slutseminariet från projektet ”Historiska sädesslag i framtidens mat”

Publicerad: 21 januari 2025
Kollage med bilder av olika kulturspannmål.

I början av december hölls slutseminariet för det Formas-finansierade projektet ”Historiska sädesslag i framtidens mat” som avslutas efter sex år. I projektet har kulturspannmål och moderna sorter av vete och råg i ekologisk odling jämförts, för att studera effekten av skötsel, miljö, avkastning, näringskvalitet, samt konsumentpreferenser. Sensoriska analyser har genomförts och faktorer som gör kultursorter attraktiva för konsumenter har identifierats. Dessutom har innovativa produkter med kulturspannmål skapats, exempelvis olika sorters gröt. För dig som missade seminariet eller vill se det igen finns nu inspelningen tillgänglig på SLU-play och här nedan.

Historiska sädesslag i framtidens mat – avslutningsseminarium

Hållpunkter i inspelningen

00:00 Karin Gerhardt: Vad har vi gjort under dessa år?

07:23 Tove Ortman & Göran Bergkvist: Odlarna och odlingen

40:18 Galia Zamaratskaia & Roger Andersson: Näringsegenskaper: fibrer,
fenoler och fytinsyra

01:01:23 Karin Wendin: Sensorik och konsumenter

01:19:50 Sébastien Boudet & Karin Gerhardt: Innovationer på nygammalt
tema

01:36:07 Vilken roll spelar kulturspannmål i nutidens och framtidens mat?
Inbjuden panel – diskussioner och sammanfattning


Kontaktinformation