Nyhet

Större hot mot asken när svampen angriper rötterna

Publicerad: 20 januari 2025
kvinna med planta

Att rädda asken blir ännu svårare än vad man tidigare trott. Svampen som dödar asken infekterar inte bara trädets krona, utan även dess rötter. – Det här är extremt allvarligt, säger Michelle Cleary, SLU, ledare för projektet Rädda Asken.

Den europeiska asken har drabbats av omfattande nedgång till följd av en invasiv svamp. För att asken ska kunna överleva som trädslag har projektet ”Rädda Asken” under mer än 10 år identifierat mer än 1 300 potentiellt resistenta askar från hårt drabbade områden. Tanken är att använda träden i resistensförädling.

Bara 30 procent ännu friska

Men nyligen gjorda undersökningar visar att hos mer än hälften av de utvalda  träden har vitaliteten försämrats så mycket att de inte längre är lämpliga för förädling.

– Till vår förvåning kunde bara 30 procent av träden, som ursprungligen klassats som friska, fortfarande betraktas som friska, säger Paula Gamba, som förra sommaren tittade till 230 askar.

– Det här är extremt allvarligt. Vi förlorar ett stort antal noggrant utvalda resistenta askar, säger Michelle Cleary, ledare för projektet ”Rädda Asken”, som är ett samarbete mellan SLU och Skogforsk.

Kan också angripa via rötterna

Svampens sporer sprids med vinden och infekterar bladen och kronan. Men de kan också orsaka infektioner i rötterna via sporer från fruktkroppar som finns på förra årets löv på marken. När svampen invaderar via rotkragen kan trädet dessutom angripas av andra svampar.

– Rotröta orsakad av honungsskivling, som är naturligt förekommande i de flesta svenska skogar, spelar en mycket större roll i askens tillbakagång nuförtiden, eftersom den påskyndar dödligheten hos träden, säger Michelle Cleary.

Alla utvalda askar måste besökas

Projektet ”Rädda Asken” måste nu göra en fullständig översyn av inventeringsdatabasen över resistenta askar för att ta hänsyn till både ovan- och underjordisk skada. Resultaten kommer att hjälpa till att förfina urvalskriterierna för resistenta askar.

– Ge aldrig upp! Det finns fortfarande resistenta askar där ute och stor potential att rädda populationen och all tillhörande biologisk mångfald”, säger Michelle Cleary.

– Men tiden håller på att rinna ut. Endast resurser begränsar oss från att göra mer för att rädda asken från dess undergång.