Kontaktinformation
Institutionen för skogens biomaterial och teknologi (SBT), Trävetenskap
"Möt behoven i industrin." Det var budskapet i ett BioGlue-Centre-webbinarium med Peter Herder, som har 25 års erfarenhet av att utveckla biobaserade limmer.
Peter Herder, tidigare FoU-chef på Akzo Nobel och nu medlem i IKEA:s arbetsgrupp för bioadhesiver, konstaterar att dagens limmer bidrar avsevärt till världens klimatavtryck.
– Vi står inför dramatiska klimatförändringar och vi måste göra något åt det, sade han nyligen på BioGlue-Centre-webbinariet.
Han är positiv till möjlighternan att ställa om och övertygad om att utvecklingen av hållbara lim kommer att driva innovation och gynna både klimatet och industrin.
Det finns många olika typer av lim och flera möjliga vägar mot mer hållbara alternativ. En uppenbar möjlighet är att ersätta svart kol med grönt kol i kemin, exempelvis genom att skapa bioformaldehyd. Men den energi som krävs i processen kan vara en utmaning.
– När du satsar på gröna kolkällor kan du få ett högre koldioxidavtryck eftersom processerna bygger på så att säga svart energi, säger Peter Herder.
Formaldehyd är dessutom kopplat till hälsoproblem, och dessa problem kvarstår även om molekylen är biobaserad.
– Jag skulle inte lägga för mycket resurser på att utveckla bioformaldehyd. Du får ett något lägre koldioxidavtryck, men i slutändan har du fortfarande formaldehyd, som har ett dåligt rykte.
De biobaserade teknologierna för lim kan baseras på proteiner, stärkelse och träkomponenter såsom lignin, hemicellulosa, cellulosa och tanniner.
Peter Herder uppmuntrar sina forskarkollegor vid BioGlue-Centre att utveckla biobaserade produkter som i slutändan kan möta industrins behov. Råmaterialet måste ha en stabil kvalitet och pris, samt vara tillgängligt i stor skala.
– Vi måste koppla resultaten till den verkliga världen. Annars kommer vi aldrig att hitta biobaserade lim på marknaden.
Lignin är en lovande molekyl som redan används i stor utsträckning i biolim, men Peter Herder menar att det fortfarande finns mycket kvar att utveckla.
– Det är inte särskilt väl definierat. Lignin varierar mycket beroende på var det växer och hur det processas för att utvinnas ur trä.
På frågan om det finns någon väg han tror mer på än andra, nämner Peter Herder stärkelse.
– Jag tror att det finns många möjligheter att arbeta med stärkelse, och att modifiera stärkelse i sig är en intressant komponent för olika system.