Nyhet

Fiskbarometern: så mår Sveriges fisk- och skaldjursbestånd

Publicerad: 13 februari 2025
Lake

På Fiskbarometern presenterar Sveriges lantbruksuniversitet tillstånd och trender för fisk- och skaldjursbestånd i svenska hav och sötvatten. Nu är bedömningarna för 2024 klara.

– Vi ser inga stora förändringar i beståndens status jämfört med förra året. Generellt är statusen för de arter som förvaltas på nationell nivå mest oroande i Egentliga Östersjön. Där bedömer vi att bestånden av abborre, gädda och gös inte är inom biologiskt säkra gränser, säger Stefan Larsson, vetenskaplig redaktör för Fiskbarometern och senior miljöanalysspecialist vid institutionen för akvatiska resurser (SLU Aqua).

När SLU bedömer att ett bestånd inte är inom biologiskt säkra gränser betyder det att dödlighet, biomassa eller storleks- och åldersstruktur har en icke önskvärd status. Detta innebär i sin tur att situationen för beståndet inte är hållbar och att det behövs åtgärder.

Tufft läge för kustfisken – men ljusare i de stora sjöarna

Även för siken längs kusten är situationen fortsatt otillfredsställande. Av fyra bedömda bestånd i Östersjön är det endast i Bottenviken som sikens status är inom biologiskt säker gräns.

I de stora sjöarna ser läget generellt bättre ut. De bestånd av abborre, gädda och gös som bedömts är inom säkra gränser. Detta gäller även rödingen i Vättern.

– Från att ha legat på rekordlåga nivå i början av 2000-talet har rödingbeståndet, tack vare åtgärder, återhämtat sig och vi ser en positiv utveckling både i storleks- och åldersstruktur, säger Göran Sundblad, forskare vid institutionen för akvatiska resurser (SLU Aqua).

Brist på data – en utmaning för förvaltningen

För vissa arter och bestånd saknar SLU data för att kunna göra bedömningar. Ett sådant exempel är laken, som tidigare enbart bedömts i de stora sjöarna. I år inkluderas även beståndet av lake i Östersjön i Fiskbarometern, trots stor brist på data. Databrist råder också, mer eller mindre, för till exempel öring.

– Om vi inte har tillräckligt med data för en bedömning av vissa arter eller bestånd är det ändå viktigt att detta uppmärksammas i Fiskbarometern. Detta för att kunna förbättra datainsamlingen, bedömningarna och förvaltningen, säger Stefan Larsson.

Besök fiskbarometern.se för bedömningar, analyser och texter för 48 arter och drygt 110 bestånd.

Fakta:

Fiskbarometern är en årlig rapport framtagen av institutionen för akvatiska resurser vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU Aqua) på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten. Den beskriver tillstånd och trender för fler än 100 bestånd av fisk och skaldjur i havet, längs kusten och i de fyra stora sjöarna Vänern, Vättern, Mälaren och Hjälmaren.

Rapporten fungerar som ett viktigt kunskapsunderlag för myndigheter och beslutsfattare inom fiskeriförvaltningen.

För varje bestånd presenteras biologiska bedömningar baserade på indikatorer som fiskeridödlighet, biomassa/abundans samt storleks- och åldersstruktur.


Kontaktinformation

Stefan Larsson, senior miljöanalysspecialist
Institutionen för akvatiska resurser, Kustlaboratoriet, SLU
stefan.larsson@slu.se, 010-478 41 81, 072-216 51 61

Göran Sundblad, forskare
Institutionen för akvatiska resurser, Sötvattenslaboratoriet, SLU
goran.sundblad@slu.se, 010-478 42 92