Nyhet

Ny modell ger bättre koll på hummerbeståndet

Publicerad: 14 februari 2025
Hand som håller en hummer

Hummerbeståndet i Sverige ligger på biologiskt hållbara nivåer, även om det fortfarande finns en viss risk för överfiske. Det visar den senaste beståndsuppskattningen som tagits fram med hjälp av ett förbättrat modellverktyg som tar hänsyn till fler osäkerhetsfaktorer.

Den nya modellen har utarbetats i en så kallad riktmärkningsprocess (benchmark), som innebär en omfattande genomarbetning av tillgängliga data, modellstruktur, antaganden och osäkerhetstester. Arbetet har letts av forskare vid institutionen för akvatiska resurser (SLU Aqua) och involverat representanter från Havs- och vattenmyndigheten, länsstyrelser, fiskenäringen och en extern hummerexpert.

 - Årets genomarbetning har gjorts för att kvalitetssäkra datakvaliteten, våra indexberäkningar och vi har också utvärderat modellen i sig. Ytterligare data har också lagts till, bland annat fångstindex från 2023, fler storleksklasser och ett fiskerioberoende fångstindex, vilket ger oss en mer flexibel modell som bättre fångar osäkerhetsaspekter i parametrar och data, säger Andreas Sundelöf, forskare vid SLU Aqua.

Hummern ser ut att återhämta sig

Vid förra uppdateringen, som baserades på data fram till och med 2022, bedömdes hummerbestånden vara mycket svaga. Samtidigt noterade SLU omfattande fångster under fiskesäsongen och många rapporterade också om större fångster än tidigare.

 - När vi nu kompletterat med data till och med 2023 bedömer vi att de stora fångsterna de senaste åren troligen speglar en verklig ökning av hummerbeståndet, vilket är positivt, säger Andreas Sundelöf.

Det finns dock fortfarande orosmoment, till exempel kring hur klimatförändringar och stigande havstemperaturer kan komma att påverka fångstbarheten. För varje år förbättras dock informationen om storleksstrukturen i beståndet (finns alla storlekar och åldrar representerade?) vilket gör modellen mer robust. Den typen information om individstorlekar i beståndet gör det lättare att utesluta klimateffekter och fastställa om förbättringar i beståndsstatus faktiskt också innebär att beståndet ökar.

Osäkerheter kring fisket

Hur hummerbeståndet utvecklas framöver beror på hur stor fångsten blir vilket i sin tur beror av flera faktorer, inte minst hur många som deltar i hummerfisket. Eftersom det saknas en fast kvot är regleringen av fisket mer indirekt, vilket gör det svårt att uppskatta den totala fångsten.

- Den här omfattande genomgången av data och modeller har gett oss en mer tillförlitlig bild av beståndet, men har också visat vilka svagheterna är. För att vi ska kunna säkerställa ett hållbart fiske behövs bättre kunskap om fritidsfiskets fångster. En förbättrad rapportering av både fångst och redskapsanvändning skulle ge myndigheterna bättre möjligheter att följa utvecklingen, säger Andreas Sundelöf.

Läs mer om statusen för hummerbeståndet och den senaste beståndsuppskattningen i Fiskbarometern

Läs mer om riktmärkningsprocessen i rapporten Benchmark of European Lobster (Homarus gammarus) in Swedish areas of Skagerrak, Kattegat and Öresund