Nyhet

SLU-forskare inventerar lavar på Antarktis

Publicerad: 05 februari 2025

Den norska stationen Troll på Antarktis ska bytas ut och därför måste lavarna inventeras. Följ med på en resa till Antarktis bergstoppar som kan vara fulla med liv trots det tuffa klimatet.

I Antarktis, områdena runt sydpolen, är det högsommar nu. Midnattssolen lyser och som lavforskare gäller det att inte glömma solskyddsmedel. Göran Thor inventerar lavar kring den norska stationen Troll i Antarktis under en månad. Inventeringen är ett uppdrag från Statsbygg i Norge och ingår i en miljökonsekvensbeskrivningen inför bygget av ”nya Troll”.

Stationen är belägen på en av de bergstoppar som sticker upp ur den drygt 1000 meter djupa inlandsisen i området. Dessa uppstickande bergstoppar kallas nunatak med ett grönländskt låneord. Just denna nunatak heter Jutulsessen.

Klimatet är en utmaning för liv

Området som Göran inventerar är huvudsakligen täckt av morän och ibland finns lite större stenblock. Klimatet är snarast ökenartat med en nederbörd på bara 250  mm/år vilket är ungefär hälften av nederbörden per år i Uppsala. Medeltemperaturen är minus 5 grader Celsius i den varmaste månaden (december) är och minus 17 grader Celsius i den kallaste månaden (juli). Klimatet är förstås en utmaning för livet. Det närmaste man kommer blommor på Troll är plastblommor i fönstren. Däremot finns det lavar.

De är inte jämnt fördelade över landskapet. Man kan gå ganska långt utan att se en lav men så plötsligt dyker det upp ett område där det är fullt med lavar. Förklaringen är vatten! Trots att det är minusgrader i luften är solstrålningen så intensiv att den värmer upp klippor så att dessa får plusgrader. Därmed smälter både närliggande permafrost och den eventuella snön på marken. Vattnet kan samlas i små pölar eller till och med i små bäckar.

Varför just lavar?

Varför lyckas just lavar härda ut i detta extrema klimat? Det beror troligtvis på att lavar inte är en organism som till exempel en blåsippa utan ett samhälle av olika arter. Det handlar om olika svampar, grönalger, cyanobakterier och bakterier.

– Samarbetet mellan alla dessa arter har lett till att lavar kan uthärda extrema miljöer vad gäller låga eller höga temperaturer, hög höjd över havets yta, låg näringstillgång och höga UV-nivåer Samtidigt är samarbetet mellan organismerna i en lav känsligt för förändringar i miljön. Det gör att lavar är utomordentligt bra indikatorer på till exempel luftföroreningar, olika skogsskötselmetoder eller klimatförändringar i Antarktis, säger Göran Thor.

Fåglar, fisk och krill

Men det är inte bara lavar som lever på Antarktis. I havet finns stora mängder fisk men framförallt krill som är en art av räkor. Många djurarter lever på att äta krill inklusive ett flertal fågelarter vilka häckar på Antarktis. I Dronning Maud Land finns kejsarpingvin (känd från filmen Happy Feet) och den häckar på isen. Andra fåglar häckar på marken på de nunataker som sticker upp ur isen.

Från Jutulsessen där Göran befinner sig är det 21 mil ut till öppet hav. Inlandsisen flyter på slutet på havet. Det ställe där den till slut bryts ned och bildar havsis kallas shelfiskanten. Dit måste fåglarna ta sig för att äta men de samlar också med sig krill i krävan som de tar med sig tillbaka till ungarna. Kring Troll finns tre fågelarter som hämtar krill i havet, ispetrell, antarktispetrell och havslöpare. En fjärde fågelart, sydpolslabb, lever på att äta ägg, ungar och sjuka individer av fåglar.      

Hur är det att bo på en forskningsstation i Antarktis?

– Just nu är vi 55 personer hopträngda på en liten yta och vi är alla beroende av varandra. Närmaste ”grannar” är typ 100 mil bort. Det gäller att hjälpas åt och hålla sams. Vi bor i containrar inredda med små rum. Gardinerna måste dras för ordentligt på natten så att midnattssolen inte lyser in.

De flesta som är här sköter själva stationen. Det handlar om fordon och teknik. Utan dem skulle inget funka, varken el, vatten, vattenrening och städning. Här finns också en egen läkare och en sjuksköterska. Närmaste sjukhus ligger i Kapstaden, Sydafrika. Dit tar det 6 timmars med flyg och flygplan kan bara landa om det är bra väder. Säkerheten är därför i fokus vid alla typer av arbete.

– Sammantaget är det hårt arbete där vi arbetar praktiskt taget all vaken tid men det ger också oförglömliga och mäktiga naturupplevelser som är få förunnat att få uppleva. Vårt största problem hittills är kanske att maten är alldeles för god. Fyra personer lagar mat åt oss och det är verkligen lyxmat. Och vill man till exempel ha lite dessertostar, hjortronsylt eller en smörgås finns det tillgängligt 24/7.

Fakta:

Antarktis och forskningsstationerna

Enligt Antarktisfördraget får kontinenten och omkringliggande hav och öar bara användas för forskning och andra fredliga aktiviteter. Runt hela Antarktis finns därför ett hundratal forskningsstationer, de allra flesta på den Antarktiska halvön men även utspridda runt Östantarktis.

De svenska stationerna, Svea och Wasa, och den norska, Troll, ligger i Dronning Maud Land på så kallade nunataker, alltså berg som sticker upp igenom inlandsisen. De byggdes ungefär samtidigt, runt år 1990. Den norska stationen skulle bara vara tillfällig men har blivit kvar och genomgick en ombyggnation år 2005. Nu behöver den bytas ut.

När man ska göra omfattande aktiviteter på Antarktis krävs en stor miljökonsekvensutredning med ett antal olika undersökningar.

Troll ligger i den sista bergskedjan innan högplatån av is tar vid ända till Sydpolen. Avståndet dit är omkring 100 mil.

De flesta av namnen på geografiska formationer i denna del av Antarktis har norska namn då det ligger i Dronning Maud Land vilket är inom den del av Antarktis som Norge har anspråk på.