Nyhet

Universitet stödjer städer i klimatomställningsarbetet

Publicerad: 04 februari 2025

Öppen akademi är en satsning för att främja långsiktiga lösningar för hållbara och klimatneutrala städer. Här samlas forskare och kommunala tjänstepersoner för att finna möjligheter för samverkan och kunskapsutbyte.

Malmö, Helsingborg och Lund siktar på att bli klimatneutrala städer till år 2030. Tillsammans med 45 andra kommuner har de undertecknat en avsiktsförklaring, kallad Klimatkontrakt 2030. Genom detta åtar sig de deltagande kommunerna och myndigheterna att vara ledande i arbetet med att påskynda omställningen till klimatneutrala och hållbara städer, både nationellt och internationellt. Sedan 2023 samarbetar Lunds universitet, Malmö universitet och SLU inom en kunskapsplattform “Öppen akademi” som ska stötta de tre skånska kommunerna i att uppnå sina klimatmål. Plattformen är både en arena för reflektion och för att ge kunskapsbaserade rekommendationer för fortsatt arbete. Arbetet koordineras och leds av professor Lena Neij vid Lunds universitet.

Just nu, under 2025, pågår en pilotsatsning för uppbyggnad av transformativ kapacitet i stads- och samhällsplaneringen. Genom tematiska, ganska så exklusiva träffar, ges bland annat projektledare, planerare och strateger inom området möjlighet till att få inblick i senaste forskningen, diskutera och få coaching. 

Den första träffen i januari handlade om riktning i klimatarbetet, på engelska “directionality”. Detta handlar om att skapa riktning i styrningen av samhället mot ett specifikt mål, till exempel en klimatneutral ekonomi eller hållbar matförsörjningssystem. Det kan exempelvis innebära att säkerställa att resurser, beslut och åtgärder pekar i samma riktning. Från SLU föreläste professor Kes McCormick om att skapa riktning i omställning till naturbaserade lösningar i städer. 

Den andra träffen fokuserade på att bygga organisatorisk kapacitet för en transformativ omställning. Dalia Mukhtar-Landgren och Mats Fred från Lunds universitet deltog tillsammans med undertecknad, Lina Berglund-Snodgrass, forskare vid SLU och verksamhetsledare på SLU Tankesmedjan Movium. I samtalet lyfte forskarna bland annat vikten av att som tjänsteperson kunna navigera och prioritera i ett förändrat kommunalt sammanhang, bestående av konsulter, innovationsplattformar, labb och piloter. Lika viktigt är det att kunna finna framkomliga vägar i ett nytt finansieringslandskap bestående av en rad olika statliga och överstatliga aktörer som finansierar allt från policylabb till pilotprojekt. 

Två ytterligare träffar är planerade. Därefter kommer pilotsatsningen att utvärderas för att säkerställa att plattformens aktiviteter kontinuerligt anpassas till städernas olika behov och utmaningar.

Öppen akademi är en viktig satsning för att främja långsiktiga lösningar för hållbara och klimatneutrala städer. Genom att samla forskare och kommunala tjänstepersoner kring en gemensam agenda öppnas unika möjligheter för samverkan, kunskapsutbyte och en förhoppning om ett kraftfullt framåtskridande i klimatomställningen. SLU Tankesmedjan Movium arbetar i samma anda och under våren genomför vi ett liknande initiativ där forskare, tjänstepersoner och konsulter samlas och blickar bakåt såväl som framåt kring framtidens klimatsäkrade träd-, och växtbäddar i städer. Välkomna till rådgivningsdagen i Uppsala i maj!

Fakta:

Mer om öppen akademi
Klimatneutrala städer 2030 – Öppen akademi är en kunskapsplattform som ska hjälpa Malmö, Helsingborg och Lund att nå målet att bli klimatneutrala år 2030. Läs mer om initiativet och ta del av rekommendationer här: https://www.lu.se/forskning/tematiska-samverkansinitiativ/klimatneutrala-stader-2030

Nina Vogel och Anders Larsson från SLU har tidigare varit med i Öppen akademis aktiviteter.