Fakta:
Odlingssubstrat är det produktmaterial som växter odlas i, tex trädgårdsjord.
Problemen med legionellasmitta i jord och odlingsubstrat ökar, förra året insjuknade 46 personer i Sverige. Nu startar ett projekt som ska undersöka hur sjukdomen enklare kan upptäckas och förhindras. Bakom studien står forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, Lunds universitet och tillverkare av substratprodukter.
– Vi har länge känt till risken med Legionella i trädgårdsmiljöer i exempelvis Australien och Nya Zeeland, men i Sverige har sambandet tidigare varit otydligt. Under de senaste sex åren har vi haft en kraftig ökning av Legionella-fall med tydlig koppling till odlingssubstrat, i synnerhet i 2018 och 2024. Det är avgörande att vi nu får bättre kunskap och kan vidta åtgärder för att minska risken i framtiden, säger Beatrix Alsanius, professor vid SLU och projektledare.
Legionella longbeachae förekommer naturligt i jord och organiskt material och kan orsaka både legionärssjuka – en allvarlig form av lunginflammation – och Pontiacfeber med influensaliknande symtom. Diagnostik inom vården har hittills främst fokuserat på arten L. pneumophila, vilket innebär att andra arter som L. longbeachae ofta missas.
– Tack vare förbättrad PCR-diagnostik har vi på Klinisk mikrobiologi i Skåne kunnat identifiera L. longbeachae mer exakt sedan 2021. Utan den tekniken hade vi inte kunnat kartlägga utbrottet 2024. Det här projektet bygger vidare på de diagnostiska framsteg vi gjort – och som även Karolinska Universitetslaboratoriet nu använder, säger Lisa Wasserstrom, forskare vid Lunds universitet och Klinisk mikrobiologi Skåne.
Projektet finansieras av SLU Partnerskap Alnarp och syftar till att förbättra metoder för att upptäcka bakterien i olika typer av odlingssubstrat och råmaterial, samt att undersöka dess förekomst över tid i färdiga jordprodukter.
Projektet genomförs i nära samarbete med industrin. Hasselfors Garden är en av aktörerna som deltar aktivt.
– För oss är det högsta prioritet att leverera säkra odlingssubstrat. Med ett varmare klimat och ökad användning av kompost- och bioavfallsbaserade material ökar risken för Legionella. Därför är det självklart att vi engagerar oss i forskningen, säger Pia Holmberg, kvalitetschef på Hasselfors Garden.
Den tvååriga studien fokuserar både på att optimera och validera analysmetoder, samt att följa bakterieförekomsten i substrat över längre tid.
– Trädgårdsarbete ska vara en trygg och positiv aktivitet. Genom att ta reda på mer om hur Legionella sprids via odlingssubstrat kan vi förbättra folkhälsan och säkerheten – både för privatpersoner och yrkesverksamma inom branschen, säger Eva Gustafsson, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.
Odlingssubstrat är det produktmaterial som växter odlas i, tex trädgårdsjord.