Fakta:
Vid produktion av rapsolja bildas en restprodukt - en rapskaka - som är rik på högkvalitativa proteiner. Den innehåller tyvärr även ohälsosamma ämnen från växten, vilket i dag begränsar hur man kan använda den.
I avhandlingen Enhancing rapeseed seedcake quality for feed and food using CRISPR-Cas RNP gene editing presenterar Oliver Moss ett protokoll för att regenerera rapsplantor från protoplaster - ett viktigt steg i genomredigeringen av grödan.
Genomredigering med CRISPR-Cas, även kallad "gensaxen", innebär att man gör genetiska förändringar (mutationer) i en organisms DNA utan att tillföra främmande genetiskt material, vilket skiljer metoden från traditionell genetisk modifiering.
Med hjälp av CRISPR-Cas har Oliver Moss utvecklat linjer av raps med låga halter av antinutritionella ämnen. Halten glukosinolater minskade med upp till 64 procent, sinapsin med upp till 73 procent och fytinsyra med upp till 62 procent. Resultaten visar att det finns stor potential i att använda gensaxen för att förbättra rapskakans näringsvärde och agronomiska användbarhet. Forskningen banar väg för hälsosammare och mer hållbara alternativ till djurfoder och livsmedel.
Mer om disputationen 28 mars 2025 klockan 13 i Alnarp.
Oliver Moss doktorandprojekt ingår i SLU Grogrunds forskning om raps: Förbättring av rapskakans kvalitet för högvärdiga foder och livsmedelsändamål.