Kontaktinformation
Francisco X. Aguilar, francisco.aguilar@slu.se, 070-2959 713
Klimatförändringar och sjukdomar pressar upp priset på choklad och inget pekar på att det kommer att vända nedåt. För chokladälskare väntas inte bara dyrare godsaker utan även en minskad kakaomängd i många produkter. Det berättar Francisco X. Aguilar, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
Det mesta av världens kakao kommer från Västafrika och där har extremväder och åldrande plantager lett till en allt sämre kakaoproduktion. Världsbankens statistik pekar på att kakaoproduktionen var 586 000 ton lägre 2024 än året innan. Samtidigt har den globala importen av kakaobönor enligt statistik från FN ökat med 60-70 procent sen millennieskiftet.
— Det är obalansen mellan ett lågt utbud och en hög efterfrågan som driver upp priserna på den globala marknaden. Men i nuläget är priserna höga, och utvecklingen pekar mot att högkvalitativ choklad i allt större utsträckning kommer bli en lyxvara för en mer begränsad konsumentgrupp, säger Francisco X. Aguilar som forskar på kakaoböndernas situation.
Prognoserna för både väder och skörd ser inte bra ut för 2025 heller vilket innebär att det är sannolikt att det höga priset består.
— Kanske kan det höga marknadspriset leda till återplantering på gamla plantage och försök att bruka på nya områden, vilket på sikt skulle kunna pressa ner priserna, säger Francisco X. Aguilar.
För att lösa problemet arbetar forskare och kakaobönder för att förbättra skörden genom att plantera nya kakaoträd och motverka de sjukdomar som ofta drabbar träden. Extremväder stressar kakaoträden, vilket inte bara minskar skördarna utan också gör träden mer mottagliga för sjukdomar. Det bedrivs nu forskning för att hjälpa kakaobönderna hantera problemen.
— Det kan handla om att förbättra lantbruksföreningar som kan ge mer stöd och även främja kunskapsutbyte mellan mindre lantbruk. Men det behöver också säkerställas att lantbrukarna får sin rättmätiga del av vinsten när priset går upp på den globala marknaden, fortsätter Francisco X. Aguilar.
Tillsammans med sina kollegor forskar han på kakaolantbruk i Västafrika. Lantbruken är ofta små men utgör försörjningskälla för tusentals familjer. En viktig fråga är hur kakaobönderna ska klara sig när inkomsterna från kakaon varierar. De undersöker också hur hela familjen – inklusive kvinnor och ungdomar – kan ges en röst i beslutsfattandet för att bättre klara de utmaningar som odlingen innebär.
— Vi har undersökt hundratals lantbruk och haft fokusgrupper i Ghana, Elfenbenskusten och Libyen. Tidiga analyser från dessa möten pekar på att kakaolantbruk kan bli mer motståndskraftiga och familjerna klara sig bättre om även kvinnorna har samma rättigheter till land för lantbruk och samma tillgång till mikrolån, säger Francisco X. Aguilar.
Francisco X. Aguilar, francisco.aguilar@slu.se, 070-2959 713