Nyhet

Vinnaren av Skogshögskolans pedagogiska pris utsedd: "Glädjefnatt"

Publicerad: 28 mars 2025
man med diplom och blommor

För att lyfta fram vikten av engagerade lärare och välplanerad undervisning delar Skogshögskolans studentkår ut ett pedagogiskt pris vartannat år. Vinnaren röstas fram och i år är det Jörgen Sjögren, universitetslektor vid institutionen för vilt, fisk och miljö, som får den fina utmärkelsen.

”Med stort engagemang och gediget arbete har han skapat en inspirerande lärandemiljö förankrad i forskning som väcker studenternas nyfikenhet och vilja att lära sig mer.”

Så står det på det diplom som Jörgen Sjögren fått ta emot från Skogshögskolans studentkår. Det går inte att ta miste på hur stolt han är.

Hur känns det?

- Glädjefnatt! Det är verkligen en otroligt stor ära att ens bli nominerad och att sedan få priset känns enormt hedrande. Det som känns särskilt stort är att det är studenterna själva som nominerat och röstat fram beslutet, säger han.

Jörgen Sjögren undervisar i kurser som innehåller botanik och naturvård under hela kandidatutbildningen och även på några kurser på mastersnivå.

Vad tror du är framgångsfaktorn för en bra pedagog?

- Det är en stor fråga som man skulle kunna prata länge om, men det första jag kommer att tänka på är ärlighet. Jag tror att det är viktigt att jag faktiskt kan säga att jag bryr mig om både ämnena jag undervisar i och att sprida kunskap, särskilt i en tid då fakta ofta får konkurrera med åsikter. För mig handlar det också om att vara ärlig mot studenterna när de ställer frågor som jag faktiskt inte har något bra svar på, säger Jörgen Sjögren.

Förutom äran får vinnaren 10 000 kronor och sitt namn ingraverat på en plakett som sätts upp i Skogshögskolans studentkårs lokaler.

- Det är väldigt värdefullt att få ha engagerade lärare som verkligen brinner för undervisningen och inspirerar oss studenter. Därför känns det fint att få ge tillbaka och visa vår uppskattning genom den här utmärkelsen, säger Ella Hjelm, programnämndsledamot i studentkåren.

Hela motiveringen:

Med stort engagemang har Jörgen introducerat studenterna till ekologins värld, både genom intressanta föreläsningar och praktisk kunskap, som exempelvis den ädla konsten att nyckla växter. Att skapa en brygga mellan skogsbruk och naturvård på en skoglig utbildning är ingen lätt uppgift. Men Jörgen tar sig an uppgiften med ett nyfiket och professionellt förhållningssätt.

Genom att vara förberedd och påläst håller Jörgens undervisning mycket hög nivå och man kan vara säker på att gå därifrån klokare. Nyfikenheten tar sig uttryck i att Jörgen inspirerar till lärande även utanför akademins väggar - vilket exempelvis kan innebära livliga diskussioner om tidningarnas senaste skogsskriverier. Ett annat exempel är när han bjuder på ”cool fact of the day” och förklarar varför wombatens avföring är fyrkantig…

Inom ett fält som dessvärre präglas av två tydliga åsiktskorridorer, där känsloargument varvas med raljans, är Jörgen ett bra exempel på någon som står stadigt och strävar efter att alltid backa upp sina argument med bästa möjliga forskning. Genom att redogöra för den egna forskargruppens upptäckter i sin undervisning blir forskning desto intressantare och mer begriplig.

Sammanfattningsvis märks det att Jörgen brinner för bildning och lärande. Och genom sitt gedigna arbete förmedlar han dagligen detta till SLU:s studenter varpå vi anser att han förtjänar SHS Pedagogiska pris 2025.

Fakta:

Skogshögskolans pedagogiska pris

Priset delas ut i syfte att öka undervisningskvaliteten samt påvisa vikten av en för studenterna god pedagogik. Utmärkelsen delas ut vartannat år. Målet är att stimulera lärarkåren på Skogshögskolan till att utveckla och förbättra pedagogiken i undervisningen. Alla studenter kan nominera lärare och det är till slut studentkåren som röstar fram vinnaren.

Tidigare vinnare

1992: J E Lindgren, institutionen för virkeslära

1993: A-M Flygare, S Sjöstedt, institutionen för biometri & skogsindelning

1994: B Drakenberg, S Kallgren, P Linder, M Niklasson, institutionen för skoglig vegetationsekologi

1995: E Walfridsson, institutionen för virkeslära

1996: Mats Olsson, institutionen för skoglig marklära

1997: Lars Kardell, avdelningen för landskapsvård

1998: Hans Weslien, institutionen för virkeslära

2000: Greger Hörnberg, institutionen för skoglig vegetationsekologi

2003: Erik Hellberg, institutionen för skoglig vegetationsekologi

2005: Sören Holm, institutionen för skoglig resurshushållning och geomatik

2008: Magnus Ekström, institutionen för skogsekonomi

2011: Henrik von Stedingk, institutionen för skogens ekologi och skötsel, Dag Fjeld, institutionen för skoglig resurshushållning

2013: Lars Östlund, institutionen skogens ekologi och skötsel

2015: Matti Stendahl, institutionen skogens produkter

2017: Emanuel Erlandsson, institutionen skogens biomaterial och teknologi

2019: Cecilia Mark-Herbert, institutionen för skogsekonomi

2021: Johnny Schimmel, institutionen för skogens ekologi och skötsel

2023: Magnus Rudolfsson, institutionen för skogens biomaterial och teknologi

2025: Jörgen Sjögren, institutionen för vilt, fisk och miljö

Källa: Skogshögskolans studentkår